Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.01.2012.
12:37
T. Zečević - Vesti A

Joška Broz: Nestalo 1.500 Titovih slika

Svi dosadašnji sudski procesi o zaostavštini umetničkog blaga bivšeg doživotnog predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita bili su ogoljena farsa i služili su za zavaravanje tragova, posebno kradljivaca slika najveće umetničke vrednosti, tvrdi za "Vesti" Josip - Joška Broz, Titov unuk i predsednik Komunističke partije Srbije.

Joška Broz

Ni to, kako kaže, vulgarno prikrivanje rasturanja tog blaga neće ih sprečiti u spasavanju Titove zaostavštine, za koju se bore ne da je dobiju, već sačuvaju za naredne generacije.

Da sačuvaju obraz svog oca i dede koji niti je išta poneo u grob, niti ostavio bilo šta svojoj porodici.

Naprotiv, sve što je dobijao od drugih čuvao je i ostavljao ovom narodu.

Kad su ovi novi došli na vlast nijednog tog "lopova" nisu uhapsili, ali jesu do besvesti krali i danas pljačkaju ovu zemlju.


Optužbe o krađama su veoma ozbiljne?
- Kad Titova porodica iz medija saznaje da će biti pokrenut postupak, u kome čak ni sudija ne zna o čemu će se rasprava voditi, jasno je o kakvom se suđenju radi.

Postupak u kome se u svakoj sledećoj raspravi podmeću navodno najnoviji, a sve kraći spiskovi popisa Titove zaostavštine, čija je suština zavaravanje tragova lopova, posebno kradljivaca vrednih slika. Za takvo suđenje jedino može da se kaže da je farsa, obična prevara.
 

Imate li dokaza za takvu tvrdnju?
- Nakon obavljenog prvog popisa dedine zaostavštine 1982. godine, bilo je 2.500 Titu poklonjenih slika najveće umetničke vrednosti. Drugi popis prikazao je 1.500, treći 1.000, a četvrti ispod 1.000. Nema odgovora kako je 1.500 slika neprocenjivog značaja nestalo, slika iz 15. veka, od Goje do Peđe Milosavljevića. Mi tražimo da se poslednji popis uporedi sa popisom iz 1982. godine. A da potom država krene u potragu za lopovima.
 

Tvrdite da su kradeni i drugi predmeti velike vrednosti?
- Navešću samo sudbinu jednog dedinog sata. Tito je krajem 1945. godine kupio filipmatik sat, plativši ga 2.050 švajcarskih franaka, postoji i račun. Nepobitno je utvrđeno da je taj sat 2001. godine prodat na aukciji u Švajcarskoj za 3.085.000 švajcarskih franaka.

I zamislite, država, naši organi gonjenja, tužilaštvo - nisu prstom mrdnuli! A mogao je ovaj slučaj da odmah bude razrešen. Dovoljno je bilo pozvati aukcijsku kuću, čije je ime poznato, a koja je obavezna da kad je u pitanju ukradeni predmet obelodani ime prodavca i kupca tog sata. Ne, svi su ćutali.

Podelili majice i gaće

 

Titovi naslednici (Jovanka, Miša i Žarko), do sada su podelili nekoliko štofova, majica, gaća, oštećeni prsten, fotoaparat, upaljač, lulu i olovke. Podelili su, takođe, 4.000 maraka sa nekoliko štednih knjižica.

 

Baš ta činjenica brani ga od optužbi, jer deda nije nijednu vrednu stvar otuđio ili poklonio drugoj državi, niti ostavio porodici. Naprotiv, sve dobijene poklone ostavio je narodu i mi se borimo da ih sačuvamo za buduća pokoljenja.

 

Da li je moguće konačno saznati sudbinu celokupne Titove zaostavštine?
- Na poslednjem ročištu sudija je prvi put krenuo pravim putem. Zatražio je poređenje onog spiska iz 1982. godine sa ovim poslednjim, kako bi se najzad utvrdilo čega ima, a šta je nestalo.

No, potom su odmah krenule podmetačine, pojavili su se u štampi tekstovi o Titovoj prodaji Amerikancima dokumenta o letu u svemiru, pa o Titovoj likvidaciji ljudi u građanskom ratu u Španiji pod Staljinovim okriljem... Ta farsa ima za cilj da se Tito optuži za krađu, kako bi se pravi lopovi prikrili.
 

Pridobićemo i dijasporu

 

Komunistička partija na sledeće izbore izlazi samostalno, sa ciljem da preskočimo cenzus. To možemo da ostvarimo i uz pomoć dijaspore, na koju ozbiljno računamo. Dijasporu, koju ova vlast bezočno laže i čerupa i od koje se plaši.

 

Vlast koja je došla do fotelja vičući "drž'te komuniste lopove". Kad su došli na vlast nijednog tog "lopova" nisu uhapsili, ali jesu do besvesti krali i danas pljačkaju ovu zemlju. Ukoliko se ne zaustave, ovoj zemlji nema spasa. Mi to možemo, jer smo čisti, neuprljani, to prepoznaje i naša omladina.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Kupoprodaja Tita
Ponedeljak 16.01.2012. 12:39
Nisu nestale..samo ih je sanader pozajmio....
Ponedeljak 16.01.2012. 14:12
ало унук ,ко је могао да дрпи ,па само они којима је то било доступно ,значи титићима је било доступно,титићи су и данас на власти.Боље иди упали свећу за оне које је твој деда побио уз помоћ терористичке организације КПЈ и њене оружане банде зване Партизани.Што се тиче дијаспоре ,отрчи до Чикага , Торонта и до Аделаиде кажи чији си и поразговарај мало са тим људима.Све што ћеш добити то је оброк смештај и карта за назад.
Ponedeljak 16.01.2012. 17:54
samo istrajte u prikupljanju svih relevantnih cinjenica, i u muzeju 25 maj napraviti izlozbeni prostor, posteno obezbediti umetnicka dela i od prihoda placati obezbedjenje i odrzavanje muzeja, jer verujem da bi tada Beograd imao sta da pokaze svetu. a ne da je poznat po dobrom i jeftinom provodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online