Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2015.
16:22
Vestionline, Tanjug A

Rasprava završena: Ne zna se šta je Titova imovina

Ostavinska rasprava o podeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita zaključena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Sud odlučuje šta ulazi u ostavinsku masu.

Miroslav Mladenović
Kamen sa Meseca nismo našli

Rešenje suda, kako su istakli advokati naslednika, očekuje se za oko mesec dana.

Kako je novinarima objasnila zastupnik Miše, Aleksandra i Zlatice Broz, advokat Violeta Kočić Mitaček, pročitani su svi dokazi u predmetu, kao i predlozi advokata, koji su odbijeni kao suvišni.

- Danas su isčitani svi dokazi koji su prispeli u sud i sada očekujemo ostavinsko rešenje. Ne znamo kakvo će ono biti - rekla je Kočić Mitaček novinarima ispred zgrade suda.

Ona je navela da se ispostavilo da je detaljni spisak imovine, koji je naslednicima uručen na pretresu 1. decembra, a zbog čega je odložen prethodni pretres, veoma sličan spisku koji već bio poznat tokom postupka, osim što je na listu pridodat još nekoliko predmata.

- Dobili smo uvid u osnovni spis ovog suda, iz 1983, koji do tada nismo mogli da dobijemo i veoma mali broj stranica je za nas bio novost. Ispostavilo se da su ostalo stari spiskovi koje smo već dobijali tokom trajanja postupka - rekla je Kočić Mitaček.

Natezanje traje od 1983.

Ostavinska rasprava inicijalno je pokrenuta zahtevom Brozovog, sada već pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983.godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ. Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama...

Prema njenim rečima, uglavnom je reč samo o pokretnoj imovini, o ličnim predmetima Josipa Broza Tita, a ne zlatu i znamenju.

- Kamen sa Meseca nismo našli u spiskovima, kao ni vozila koja su u Sloveniji. Od nekretnina nije traženo ništa, niti su na spisku - rekla je Kočić Mitaček.

Ona je dodala da je sada na sudu da odluči šta je to što spada u ostavinsku masu i da li će prihvatiti predloge naslednika, pa će tek tada moći da se govori o eventualnoj žalbi, ponovljenom postupku, kao i fizičkoj deobi nasleđene imovine.

Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

U raspravi ostavine učestvuju i punomoćnici porodice Karađorđević, koja zahteva da se iz zaostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj svrgnutoj jugoslovenskoj i srpskoj dinastiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online