Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.05.2015.
18:00
R. Lukić - Vesti A

Titove šoljice u Dizeldorfu?

Posle objavljivanja intervjua s Joškom Brozom koji je u našem listu objavljen 3. maja, redakciji "Vesti" se iz jednog mesta u blizini Hanovera u Nemačkoj, javila naša čitateljka Suzana Dornbuš s tvrdnjom da zna gde je Brozov ukradeni servis za kafu. Titov unuk je našem novinaru između ostalog rekao da mu je ukraden ručni sat koji mu je deda poklonio, i kafe servis, koji je od vlasnika otkupio, da bi kasnije doznao da je ukraden.

Vesti
Titov servis u katalogu: Eksponat broj 0857 na strani 262 (16 delova)

Za sat je rekao da mu je nestao iz stana pre nekoliko meseci, a kafe servis od nemačkog porcelana, kako proizlazi iz njegovog kazivanje, nestao je ranije. Gospođa Dornbuš ga je kako kaže otkrila na aukciji koja je 8. marta 2014. održana u jednoj galeriji u Hanoveru.

Vesti
Suzana Dornbuš

Dve Suzanine želje

- Biću srećna ako Joška Broz ponovo dođe u posed svojih uspomena i još srećnija ako me pozove da iz servisa njegovog slavnog dede zajedno popijemo kafu - rekla je za "Vesti" Suzana Dornbuš koja se nada da će joj obe želje još ovoga leta ispuniti.

Ona je da bi se bolje upoznala sa predmetima koji će biti prodavani galeriju posetila dan pre aukcije i nije bila malo iznenađena kada je u katalogu videla Titov servis o kome će kasnije iz "Vesti" doznati da je ukraden.

- Bila sam prijatno iznenađena da se uopšte među eksponatima nalazi i nešto naše, a kad sam videla da je to Titov kafe-servis, rešila sam da ga kupim i tako spasem od daljeg lutanja Evropom - kaže razočarana gospođa Dornbuš koja sledeće jutro, na dan aukcije, servis više nije našla u staklenoj vitrini u kojoj je bio izložen.

- Budući da se ponude za izložene predmete primaju i telefonom, servis je verovatno tako i prodat.

Neodoljiva želja da Titov servis uvrsti u svoju kolekciju ili da ga vrati u Srbiju naterala ju je da ponovo ode u galeriju. Zamolila je da joj otkriju ime kupca, ali ali njenoj molbi nisu udovoljili, samo su joj rekli da je servis prodat kupcu iz Dizeldorfa.

Zamolila je da stupe s njim u kontakt i da mu saopšte da će mu ona za servis platiti duplo više od iznosa koji je on platio. U galeriji su na ovaj predlog pristali jer je gospođa Dornbuš poznati klijent njihove aukcijske kuće.

Međutim, posle saznanja da je servis ukraden, ona je ceo slučaj prijavljuje nemačkoj policiji u Hanoveru. U policiji prijavu zavode u protokol, a protokolu prilažu i kopiju "Vesti" s intervjuom Joške Broza. Zainteresovana za sudbinu servisa, ovih dana ponovo je otišla u galeriju, ali dežurni kustos nije znao ništa da joj kaže u vezi s kupcem u Diseldorfu, mada joj je rado ustupio katalog br. 148 aukcije održane 8. marta 2014. u kojem se na strani 262 pod rednim brojem 0857 nalazi fotografija servisa i podaci koji su javnosti već poznati.

Da bi policiji olakšala posao, gospođa Dornbuš katalog je pokazala i njima, a oni su joj ovih dana rekli da će zbog činjenice da navodni vlasnik živi u inostranstvu, istraga potrajati nešto duže od uobičajenog. Za našu čitateljku veo tajne s Titovog servisa je skinut jer je uverena da će aukcijska kuća policiji morati da saopšti ime kupca, a ako se utvrdi da je on u Diseldorfu, vraćanje servisa vlasniku samo je formalnost.

Vesti

Ogrebotina na pozlati

- U katalogu stoji da je servis od nemačkog porcelana i da je pozlaćen, a osnovno obeležje koje je za identifikaciju važno je ogrebotina na pozlati, što je navedeno i u katalogju - naglašava Suzana.

Uz servis i sat

- Veoma je moguće da se uz servis nalazilo i više drugih Brozovih ukradenih stvari. U katalogu je i nekoliko satova, a jedan od njih dosta liči nestalom Brozovom, čija je fotografija objavljena u "Vestima". Međutim, to bi samo vlasnik mogao da prepozna jer u našem listu o satu podaci nisu navedeni - kaže gospođa Dornbuš.

POVEZANE VESTI

Petak 15.05.2015. 18:36
Samo idioti mogu pozeljeti da se vampirove stvari vrate u Srbiju. Okupirao je Srbiju. Pob//io stotine hiljada dusa. Zaveo teror. Oteo imovinu od Srbski domacina. Podjelio i ono sto je ostavio da bude Srbija ustavom iz 74te. Nije od njemaca i svoih hrvacana trazio ratnu ostetu za Srbsku imovinu. Zastitio je usta//ske zlocince. Ko jos iole normalan( od Srba) moze imati i iskricu pozitivnog misljenja o tom monstrumu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online