Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 24.12.2011.
14:10
D. Dekić - Vesti A

Nebojša Čović: Ubi ga politika

Bivšeg potpredsednika Vlade Srbije i nekadašnjeg čelnika Koordinacionog centra za KiM Nebojšu Čovića, danas uspešnog privrednika i čelnika Košarkaškog kluba Crvena zvezda, u žižu javnosti izbacile su optužbe za umešanost u atentat na premijera Zorana Đinđića i pljačku 459 miliona dinara državnih para u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj doktor mašinstva koji je 2007. napustio politiku, protekle nedelje je bio gost mnogih televizija, objašnjavajući naciji da je lažno optužen, jer tvrdi da nekome očito odgovara da skoro deceniju stare slučajeve baš sada potegne u javnosti.
 

- Nema razloga da me se bilo ko plaši, jer nemam ambicije da budem premijer, predsednik države, ni da se vraćam na bilo koju političku funkciju, već da ostanem gde jesam u privredi i sportu - objašnjava Čović.


Nebojša Čović je rođen 2. jula 1958. u beogradskoj porodici, kao najmlađi od četvorice sinova. Odrastao je u naselju Železnik, uz majku učiteljicu i oca mašinskog inženjera. Očevima stopama krenula su sva četvorica braće. Danas su mašinski inženjeri u penziji i porodični ljudi koji žive mirno. U poslu je još samo Nebojša na funkciji predsednika kompanije FMP.


Oduvek je voleo da igra basket, a dugo je bio čelnik FMP Železnik, jedno vreme i predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, a danas vodi Crvenu zvezdu, gde profesionalni angažman ima njegov sin, plejmejker kluba Filip Čović.
 

Kada je 1977. odlučio da upiše Mašinski fakultet na kojem je burne 2000. godine doktorirao na temu industrijske robotike, o politici nije razmišljao. Bio je jedan od najboljih studenata, ali ga je njegova neiscrpna energija 1990. odvela u politiku, gde je krupnim koracima gradio političku karijeru.

Za samo godinu dana od momenta kada je pristupio socijalistima postao je potpredsednik IO Skupštine grada za privredu, a naredne 1992. i najmlađi predsednik gradske vlade u istoriji Beograda. Već 1994. je gradonačelnik srpske prestionice.

Kako priznaje, tri godine kasnije odlučio je da se suprotstavi Slobodanu Miloševiću i to kada je bio najjači. Do sukoba je došlo zbog odluke lidera SPS-a da ne prizna pobedu opozicije na izborima u više beogradskih opština i gradova. Po odlasku iz SPS-a, u julu 1997. osniva Demokratsku alternativu koja je bila članica pobedničke koalicije DOS 2000. godine. Uz pokojnog Zorana Đinđića, slovio je za drugi stub petooktobarskih dešavanja, a kako se tada čulo, njih dvojica su bili glavni organizatori mirne promene vlasti.

Ubrzo prihvata mesto potpredsednika prelazne vlade, a bio je i savezni poslanik DOS-a. Na funkciju potpredsednika Vlade Zorana Đinđića imenovan je početkom 2001, a isto zaduženje je imao i u vladi Zorana Živkovića. Obavljao je i posao čelnika Koordinacionog centra za KiM na kojem je ostao i u vreme vlade Vojislava Košunice, sve do 2005, kada su tom telu oduzete nadležnosti. U sukob sa Koštunicom kao premijerom i ministrom Mlađanom Dinkićem tada je došao zbog privatizacije NIS-a kojoj se protivio.

Posle ujedinjenja DA sa SDP 2003. ovu stranku, članicu Socijalističke internacionale je vodio do 2007. Povukao se iz politike posle izbora, na kojima njegova partija u koaliciji sa PUPS-om nije prešla cenzus. Stranku nije ponovo registrovao, a iz današnje perspektive kaže da je bolje da u politiku nikada nije ni ulazio i da je greška što je otišao iz nauke, kao stručnjak čiji je magistarski i doktorski rad nagrađen i kao jedan od prvih projektanata robota u Srbiji.

- Posle svega što sam prošao i prolazio u politici, sada mogu da kažem samo "daleko joj lepa kuća". Ali, kriv sam što sam tamo i otišao. Sam sam pao, sam se ubio - vajka se Čović.

U njegovoj radnoj biografiji upisano je i da je radio u preduzećima "Ivo Lola Ribar", REIK Kolubara, bio generalni direktor DP Proleter. Danas živi mirno u čukaričkom naselju Golf, u stanu koji je davnih dana dobio od FMP-a. Uveren je da će i KK Crvenu zvezdu povesti ka uspesima, kao što mu je to godinama polazilo za rukom u srpskoj košarci.

Nebojša Čović je sa suprugom Vesnom od 15-te godine života. Već skoro pune četiri decenije. Smatra da je njegov najveći kapital zdrava i normalna porodica. Presrećni je deda dva unuka. Ćerka Tijana rođena 1984, završila je Fakultet političkih nauka, udala se i pre 13 meseci je postala majka malog Vuka. Sin Filip, rođen 1989, student druge godine FON-a se prošle godine se oženio, a njegov sina Matea ima 14 meseci.


Nebojša Čović je kao gradonačelnik 90-ih prošlog veka bio veliki dobrotvor Srpske pravoslavne crkve. Njegove zasluge patrijarh Pavle je ovenčao najvećim crkvenim odličjem, Ordenom svetog Save prvog reda. 

POVEZANE VESTI

Subota 24.12.2011. 16:33
Boze kakvih budala ima na ovom portalu , sad pojedincima smetaju Srbi van avnojevskih granica Srbije (namerno pisem avnojevskim zato sto to nisu prave granice Srbije) , problem doticnih idiota je sto za sve probleme krive druge , a nece da priznaju svoju krivicu . Nisu vam (pojedincima ) krivi Crnogorci ,Bosanci ,Hercegovci , Krajisnici itd.; sto ste nesposobni i glupi .Ja sam Licanin i zivim u Bg i SRBIN sam pre svega , imam mnogo drugova iz Nisa ,Leskovca , Vranja , kao i iz Cg ,Bosne . Naravucenije moje price je da samo prizemni idioti mogu da dele ljude po poreklu , a ne gledaju kakvi su kao osobe.
Subota 24.12.2011. 14:24
rodjen u beogradskoj porodici? svi kriju svoje BEOGRADSKO PORIJEKLO ? ne bi ga milosevic stavio za gradonacelnika da je iz beogradske porodice,ili da je srbin iz srbije,zar ne? vreme je da srbi iz srbije dobiju politicki uticaj koji im pripada!
Subota 24.12.2011. 15:43
Lopove i kriminalce iza resetaka. Pa makar se oni zvali Coki ili Velja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online