Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.12.2011.
18:17
Mondo A

Slobodan Jovanović će počivati u Srbiji

Posmrtni ostaci velikog srpskog pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića ekshumirani su nakon 53 godine i biće položeni u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Polaganje posmrtnih ostataka biće obavljeno na Novom groblju u Beogradu, u subotu 10. decembra, saopštio je danas Odbor za organizaciju.

Jovanović je za vreme Drugog svetskog rata bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju Kensal Grin u tom gradu.

Kao istaknuti pravnik, Jovanović je bio profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka.

Povratak u otadžbinu: Slobodan Jovanović

Posle više od pola veka, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1. decembra i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju, navodi se u saopštenju i dodaje da će sahrana biti obavljena pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta.

Sahrana će biti u 13:30 sati, a istoga dana od 11 sati na Pravnom fakultetu biće održana komemorativna sednica, u amfiteatru koji nosi ime našeg slavnog pravnika i istoričara. Takođe u subotu, u 12 sati, biće svečano otvoren Plato Slobodana Jovanovića ispred zgrade Pravnog fakulteta.

Na komemoraciji na Pravnom fakultetu će, kako je najavljeno, govoriti dekan tog fakulteta Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta Branko Kovačević i predsednik SANU Nikola Hajdin.

Kapela na Novom groblju u kojoj će biti izloženi posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića biće otvorena za mimohod od 10 sati, a opelo će biti obavljeno u 13 sati na Novom groblju.

Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. godine na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva, navodi se u saopštenju.

Okružni sud u Beogradu je 2007. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je presuda Vrhovnog suda FNRJ - Vojno veće iz 1946. godine "ništavna od trenutka njenog donošenja", kao i sve njene pravne posledice i da se poznati naučnik smatra neosuđivanim.

Inicijativu da se posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića prenesu u Beograd i tu sahrane pokrenuli su 1997. godine Pravni fakultet i SANU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 20:20
Jos jedna od mnogo nevino optuzenih zrtava crvenih bandita, uspesno rehabilitovana. Slava mu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online