Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 03.12.2011.
22:15
Vestionline A

Stav Nemačke kvari odnose sa Srbijom?

Nemačka bi trebalo da uzme u obzir i činjenicu da bi njen tvrd stav po pitanju davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji mogao da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije, izjavio je srpski predsednik Boris Tadić posle međunarodnog skupa Socijaldemokratske partije Nemačke u Berlinu. "To je zato što duboko verujemo u povezanost dve zemlje i dva naroda i to da je evropska budućnost Srbije neodvojiva od toga. I nemački partneri treba da imaju tu senzitivnost", rekao je on.

Boris Tadić

Govoreći o odnosima Nemačke i Srbije, Tadić je rekao da "nemački stav prema Srbiji treba da uzme u obzir i ogromne potencijale naše dve zemlje i činjenicu da nema stabilnosti u jugoistočnoj Evropi bez stabilne i evropske Srbije".

Podsećajući na velike oscilacije koje su postojale u nemačko-srpskim odnosima tokom čitavog 20. veka istakao je da su on lično "kao i svi predsednici demokratskih stranaka u prošlosti činili veliki ličan napor za izgradnju najboljih mogućih odnosa dve zemlje".

"Srbija ima mnogo uzora u nemačkoj politici koje može da sledi i u narednim godinama, ali mislim da i nemačka politika treba da sagleda najdublje interese i osećanja naših građana i sve što smo učinili u reformskom smislu prethodnih godina", rekao je Tadić.
 

"Stvari menjaju iz sekunde u sekund"

Tadić je izrazioumereni optimizam u vezi sa šansama Srbije da posle sinoćnjeg sporazuma o administrativnim prelazima na Samitu EU dobije status kandidata.

Rekavši da je "teško da se u veoma složenim okolnostima pravi prognoza" Tadić je ukazao da se "stvari menjaju iz sekunde u sekund".

Dodao je da su "među evropskim političarima stvari moguće i promenljive do 9. decembra" i da treba "biti optimista, ali ne nerealističan optimista i srljati u izjave tipa da će Srbija sigurno dobiti kandidaturu".

"Ako Srbija i ne dobije sada kandidaturu, mi ne smemo nikada da odustanemo od nje zato što moramo da vodimo računa o interesima naših građana i pre svega interesima mladih ljudi koji bez evropske perspektive imaju veoma nejasnu budućnost", upozorio je Tadić.

"Alternative EU su nerealne"

Istovremeno, on je oštro kritikovao političare i sve druge koji u izjavama u Srbiji olako govore da "postoje i druga rešenja za politički proces u Srbiji".

"Ta rešenja niko nikada nije imenovao. Ona su zato, ne samo sumnjiva, već i neodrživa i nerealna. Srbiju niko nikada nikakvim fizičkim silama niti političkim procesima ne može odvući sa evropskog kontinenta", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je upozorio da je pitanje članstva u EU, odnosno kandidature "veoma važno pitanje, ali da nije jedino koje stoji pred nama u budućnosti".

"Za mene je još mnogo važnije da obezbedimo funkcionisanje sistema i pronađemo održiva rešenja, imajući u vidu konflikte i nasleđa iz 90-ih, a njegov deo je i kosovsko pitanje", rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 22:31
Da si Merkelovu docekao u Kragujevcu ispred "Sumarica" i samo joj procitao nekoliko citata iz pisama nevine dece koja su ih napisala nekoliko trenutaka pred streljanje od strane tih istih Nemaca kojima se sada uvlacis, BOLJE BI NAS POSTOVALI!
Subota 03.12.2011. 22:24
'АЈМО РАЈА, МАРШ НАПОЉЕ! СТИГАО НОВАК ЂОКОВИЋ!!!
Subota 03.12.2011. 22:24
Dzabe ih podsecas da je tvoj prethodnik Djindjic bio njihov spijun, jer nacisti nisu ni malo sentimentalni. Mozes da ih molis koliko hoces i da se ponizavas. Mada, svabe ovim cine uslugu Srbiji. A ti bi vec jednom trebalo da otvoris oci i da shvatis da EU propada, stoko izdajnicka. NE u EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online