Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2019.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

I vojnici idu za Nemačku?!

Još se računa za koliko će zaposlenih srpsko zdravstvo ostati uskraćeno novim nemačkim zakonom o useljavanju koji će olakšati dolazak kvalifikovane radne snage, a već se i nad Vojskom Srbije nadvio oblak koji bi mogao da pomrači ionako nezavidnu brojnost pripadnika oružanih snaga. Jer, zbog nedostatka ljudi, nemačke oružane snage planiraju da zapošljavaju strance.

Tanjug
Aleksandar Vulin (Foto: Arhiva)

- Prijem u službu specijalista iz drugih zemalja EU jedna je od opcija koje razmatramo - izjavio je general Eberhard Zorn, oficir odgovoran za kadrovska pitanja.
Mogućnost zapošljavanja u nemačku "legiju stranaca" imaju kandidati iz zemalja EU, a pretpostavlja se da će pristojna plata i mogućnost napredovanja biti mamac za mladiće iz istočne Evrope, naročito s Balkana.

Nemačko ministarstvo odbrane već je zvalo neke evropske partnere, pre svega na istoku, ali je reakcija zasad uzdržana. Bugarska je, recimo, izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Nemačku.

Već otišlo 4.000 pripadnika

A kako je sa Srbijom, koja nije članica EU, ali je kandidat i pregovara o pristupanju? Iz Srbije se godišnje trbuhom za kruhom iseli nekoliko desetina hiljada ljudi, a nije tajna da pripadnici oružanih snaga već godinama imaju nezavidan materijalni status zbog čega sve više školovanih oficira napušta službu.

U Vojnom sindikatu Srbije kažu da je poslednje tri godine Vojsku Srbije napustilo više od 4.000 pripadnika, svih kategorija.

- Najveći problem je to što Vojsku Srbije napuštaju školovane starešine u čiju obuku je država mnogo ulagala. Vojni sindikat Srbije poslednje tri godine ukazuje na problem nedovoljne popune vojske, ali se vlast na to ne obazire - kaže za "Vesti" predsednik sindikata Novica Antić.
Procena je da bi tempo napuštanja vojske bio i veći da oficiri ne moraju da odrade sedam godina nakon završene Vojne akademije. Ni vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ne spori nezavidnu materijalnu poziciju pripadnika Vojske Srbije.

- Da bi naša vojska zadržala visoki vojni kadar pre svega mora da poveća plate. Bez toga će svi koji imaju mozga i nešto znaju pobeći iz vojske - kaže Lazanski.

Pilotu 550 evra

N. Đurović
 

On navodi primer da pilot koji upravlja Migom 29, avionom koji košta 35 do 40 miliona dolara, ima platu od svega 65.000 dinara (oko 550 evra).

- Samo ludak kojem je neophodan adrenalin od letenja Migom će ostati. Svi ostali uzeće licence, prekvalifikovati se za letenje na civilnim avionima i zbrisati u inostranstvo - dodaje Lazanski.
On kaže da nije upoznat sa planom Bundesvera, ali ne veruje da će Nemci formirati svoju Legiju stranaca, jer ne žele francuska vojna iskustva.

- Osim toga, Nemci ne priznaju nijednu vojnu akademiju osim svoje. Ne može potpukovnik Vojske Srbije da bude isto u Bundesveru. Dakle, ako se i otvore vrata strancima, to će se odnositi samo na obične vojnike - kaže Lazanski.

Pojačanje za privatne vojske

Novica Antić kaže da je stvarnost takva da će se njegove kolege odlučivati i na to da službuju u stranim armijama.

- Imamo puno primera odlaska naših kolega u Legiju stranaca, pa čak i u privatne vojske u zemljama Bliskog istoka, gde rade obezbeđenje konvoja humanitarne pomoći i slično - navodi Antić.

Jeftina glava u torbi

Bundesver regrutima iz zemalja EU nudi početnu platu od 2.000 evra bruto.

- Šta to znači? Ako je neto plata 1.000 evra, to nije ništa. Kamiondžija zaradi dvostruko više. Ni plata od 1.500 evra nije posebna za pripadnika oružanih snaga u Nemačkoj, mada za nas s Balkana možda jeste. Moraće da bude finansijska stimulacija jako velika da bi neko ušao u oružane snage druge države - smatra Miroslav Lazanski.

U Vojnom sindikatu Srbije kažu da je prosečna plata pripadnika VS oko 450 evra.

Odlazak teška srca

Novica Antić kaže da pripadnici VS uglavnom odlaze u privatni sektor gde zarađuju dva, pa čak i tri puta više nego u vojsci.

- Često odlaze i u inostranstvo, gde rade poslove za nekoliko hiljada evra. Voze kamione, rade u građevinskoj industriji. Neki od njih su i uspešni menadžeri jer raspolažu znanjem i sposobnostima u rukovođenju. Važno je reći da svi oni teška srca donose odluku da napuste Vojsku Srbije - ističe Antić.

NACIONALNA SLUŽBA ZAPOŠLjAVA U INOSTRANSTVU

Država iseljava radnu snagu

Moćna nemačka privreda kuburi sa radnom snagom, pa je odlučila da liberalizuje zakon o useljavanju. Tako će ubuduće i državljani zemalja koje nisu članice EU moći da se zaposle u Nemačkoj pre nego što se okonča postupak priznavanja njihovih diploma.

Građani Srbije su jedni od poželjnijih radnika za nemačke poslodavce, ali i pored masovnog odlaska ne postoji precizna evidencija o broju naših radnika koji su u Nemačkoj pronašli posao. Nadležni kažu da je većina otišla u privatnoj režiji.

Postoji podatak da je u poslednjih šest godina posao u Nemačkoj dobilo 660 srpskih medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera. Oni su organizovano otišli u pečalbu preko nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i srpske Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Srbija oskudeva u školavanom kadru u mnogim profesijama, od navedene medicinske, pa do visokokvalifikovanih zanatlija, ali u Nacionalnoj službi za zapošljavanje odgovaraju da je to mera koja postoji već godinama u cilju poboljšanja uslova rada.

- Odlazak na rad u inostranstvo država ne može da sputa, ali želi da se takav rad uredi na legalan način. To znači da država teži da za svoje građane obezbedi iste uslove rada koje imaju i tamošnji državljani, da uredi postupak izdavanja radnih i boravišnih dozvola. Na takav način želimo da ih zaštitimo, a ne da ih stimulišemo da odlaze iz zemlje - izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online