Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.05.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Ko izmišlja dezertere?

Život za Srbiju bi, u slučaju rata, rizikovalo 46 odsto njenih građana, pokazalo je istraživanje agencije Galup i kompanije Vorldvajd indipendent netvork. Srbija se, prema istraživanju o spremnosti građana da se late oružja radi odbrane domovine, našla na 38. poziciji od 64 zemlje sveta obuhvaćene istraživanjem.

Tanjug
Krv nije voda: Pripadnici Vojske Srbije

U regionu zapadnog Balkana u spremnosti za rat prednjači stanovništvo na Kosovu. Kako se pokazalo, prema istraživanju koje nije sprovedeno u Hrvatskoj, čak 58 odsto ispitanika na Kosovu bi uzelo u ruke oružje, dok je u Bosni i Hercegovini, spreman takođe natpolovičan broj od 55 odsto ispitanih, dok ih je najmanje u Severnoj Makedoniji, 38 odsto.

Svako istraživanje je, prema rečima sociologa Bojana Panaotovića, uz poštovanje ugleda kuća poput Galupa, često donekle obojeno politički i ideološki jer ga naručuju oni koji bi želeli nešto da plasiraju u javnost.

- Tako bi i ovo istraživanje, s obzirom na navedene procente, mogao neko da koristi za tumačenje kako bi u slučaju nekakve nepovoljne situacije na severu Kosova i ne daj Bože sukoba, više Albanaca bilo spremno da žrtvuje život, što bi moglo da dovede do pesimizma kod naših građana - pojašnjava ovaj sociolog.

U osvrtu na rezultate ankete, pojašnjava da su građani Srbije mnogo propatili i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, ali i u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, i svesni su da je izgubljeno mnogo života.

- S druge strane, na Kosovu je perspektiva sumorna, ekonomija najgora, a raspiruje se primitivni šovinizam, pa i ne čudi takva svest o ratovanju - ukazao je Panaotović.

Među globalnim regionima postoje znatne razlike. Najviši postotak spremnosti da se bore se za svoju zemlju je na Bliskom istoku i severnoj Africi, čak 83 odsto, dok je najniži u zapadnoj Evropi, 25 odsto.

Japanci, na koje je bačena atomska bomba i u Drugom svetskom ratu bili poznati po kamikazama, najmanje su skloni da se bore za svoju zemlju (svega 11 odsto). Sledi Holandija sa 15 odsto, dok su Nemci treći sa 18 odsto. Britanaca je na braniku zemlje 27, dok je Francuza za dva odsto više, odnosno 29 odsto.

Najspremniji za odbranu domovine su Marokanci i građani Fidžija, njih čak po 94 odsto. Slede Pakistanci i Vijetnamci koji imaju po 89 odsto, građani Bangladeša, 86 odsto, Azerbejdžanci, 85 procenata i stanovnici Papue Nove Gvineje kojih je 84 odsto.

Veliko istraživane je obuhvatilo 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju.

Medijska propaganda

Bojan Panaotović kaže da se nameće pitanje zašto je baš sada pažnja srpskih medija usmerena na tu informaciju i ima li nekakav propagandni smisao.

- Treba biti oprezan kod rezultata istraživanja jer su njihovi finansijeri gotovo uvek nepoznati, kao i način rada na anketiranju - ukazao je ovaj sociolog.

Ratoborni muslimani

Znatna varijacija u izjašnjavanju postoji među verama. Za rat su najspremniji muslimani, njih čak 78 odsto, a slede ih hinduisti sa svega jednim procentom manje, budisti sa 66 odsto, a ateisti i agnostici sa po 57 procenata.

Među hrišćanima su "najratoborniji" pravoslavci, 53 odsto, ali su odmah iza njih katolici sa 52 posto, dok je 48 odsto protestanata voljno da ratuje. Izjašnjavanje Jevreja je pokazalo da je natpolovična većina (51 odsto) spremna da brani domovinu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online