Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.10.2018.
13:03
Vestionline A

"Vol strit džurnal": SAD i EU ignorišu Nemačku, podrška korekciji granica

SAD i EU su približile stavove kako bi podržale plan o korekciji granica između Kosova i Srbije, ignorišući, pri tom, protivljenje Nemačke tom planu, piše američki "Vol strit džornal", pozivajući se na poverljiv dokument Brisela, u koji je list imao uvid.

pixabay.com
 

"Ako Kosovo ne dobije punu državnost"...

"Lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu, prema kojem bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, izolujući Nemačku, najuticajniju silu na kontinentu, u njenom odbijanju takvog pristupa", navodi "Vol Strit džurnal" pozivajući se na dokument. 

List piše da je u tom memorandumu, koji je nedavno objavila Evropska služba za spoljne poslove o tome kako rešiti decenijski spor između Beograda i Prištine, EU izrazila podršku zajedničkom planu dve strane, koji je podržala administracija Donalda Trampa, o prekrajanju granica u jugoistočnoj Evropi, kako bi se osiguralo da Kosovo dobije punu državnost.  

U memorandumu se, dodaje, upozorava i da bi Kosovo skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam, ukoliko se to ne bi postiglo.  

"Vol strit džurnal" navodi da memorandum pokazuje da je izvršno telo EU u suštini prihvatilo argument Vašingtona, a odbacilo argument Nemačke.

List podseća da se nemački lideri protive razmeni teritorija, jer strahuju da bi to ponovo raspalilo separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti u obližnjim zemljama, kao što su Makedonija i BiH i gurnulo region u sukobe, kako i da su rezerve prema planu izrazili i Luksemburg i Velika Britanija. 

"Ključna uloga Nemačke u ubrzavanju raspada Jugoslavije"

Međutim, konstatuje američki list, SAD su ignorisale primedbe Nemačke, jer se, kako ističe, u memorandumu navodi da bi prekrajanje granica pre pomoglo da se umiri nego da se rasplamsa regionalna nestabilnost. 

"Po prvi put u svojoj istoriji, Srbija i Kosovo će slobodno dogovoriti/rešiti svoje razlike kroz dijalog", piše "Vol strit džurnal" da se navodi u memorandumu. 

Napominjući da je teritorija Kosova većinski naseljena muslimanima, list navodi da se u memorandumu upozorava i da bi Kosovo moglo da postane "najplodnije tlo za kriminal i radikalizaciju".

List podseća i da je upravo Nemačka, iako Berlin sada insistra da su granice u Evropi nepovredive, odigrala "ključnu ulogu u ubrzavanju raspada Jugoslavije, kada je priznala nezavisnost otcepljenih članica Hrvatske i Slovenije 1991, pre mnogih drugih svetskih sila".  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online