Nedelja 23. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.11.2011.
20:05
Beta A

Evroparlamentarci ispitivali Jeremića

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Evropskom parlamentu u Strazburu istakao da bi odluka lidera EU devetog decembra o tome da Srbija postane kandidat za prijem, bila "važna i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ali, ako to ne bude moguće, neće doći ni do kakvih zaokreta u politici Vlade Srbije koja ostaje u potpunosti posvećena evropskom procesu reformi".

Poslanike Evropskog parlamenta zanimalo sve što se dešava u Srbiji

Podršku Srbiji za kandidaturu za prijem u EU su u Evropskom parlamentu dali poslanik "Narodne partije" evropske desnice Elmar Brok, šef delegacije Evroparlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan, izveštač za Srbiju Jelko Kacin i još nekoliko političara EU.

Jeremić je, u govoru i odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evroparlamenta, predočio da, isto kao i slučaju dovršetka saradnje s Haškim tribunalom, Beograd zna da rešenje problema Kosova i Metohije neće posebno ubrzati put Srbije ka prijemu u EU.

Da Kosovo nije proglasilo nezavisnost...

 

Ministar Vuk Jeremić je pred evroparlamentarcima rekao da bi situacija sa Kosovom i Metohijom bila mnogo lakša da Kosovo nije proglasilo nezavisnost. On je rekao da smatra da dijalog može da bude uspešan, ako se dve strane ne budu nadmetale ko je u pravu po pitanju statusa.

On je istakao da će potpisivanje pristupnog sporazuma EU s Hrvatskom devetog decembra biti dobra vest za sve u regionu, ali je ukazao da je podjednako važna poruka vođa EU o tome šta će biti potom, jer se u nekim zemljama EU raspravlja da li širenje EU treba zaustaviti dok "evropska kuća" ne bude za to spremna.

Brok je u raspravi istakao da će "Narodna partija" u Evroparlamentu podržati "strategiju iz Soluna" (2003) o širenju EU na Zapadni Balkan jer su stabilnost i napredak tog regiona u interesu EU. On je ocenio da se sprovedenim reformama i okončanjem saradnje s haškim Sudom Srbija približila EU tako da je sada blizu statusa kandidata za prijem.

Predstavnik socijalističke grupe u Evroparlamentu je izrazio uverenje da će Srbija dobiti status kandidata za prijem u EU.

Više poslanika je tražilo objašnjenje da li će Vlada Srbije ubrzati sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima s Prištinom, na čemu je posebno snažno insistirala izvestilac Evroparlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček.

Jeremić je potvrdio spremnost da se dogovoreno primeni, rekao je da to mora biti usaglašeno i s Ustavnom i zakonima Srbije, ali je ukazao da je Priština "slanjem trupa" - specijalne policije na carinske prelaze na severu Kosova i Metohije odgovorila na probleme koji moraju biti rešavani pregovorima.

"Zbog toga je ozbiljno uzdrmana stabilnost, a velika energija potrošena na smirivanje zategnutosti", rekao je ministar u Evroparlamentu.

Na pitanje o pravu Vlaha u Srbiji da iskažu svoj identitet, Jeremić je odgovorio da se to rešava zajedno s Rumunijom, u duhu dobrosusedske saradnje i poverenja. Jedno pitanje se odnosilo na zahtev Vlade Makedonije da joj se dostave dosijei jugoslovenske službe bezbednosti, a Jeremić je odgovorio da nema podatke o tome, ali da to može biti razmotreno.

Evropski parlamentarci su zamolili Jeremića i da im objasni zategnutost u Sandžaku. Ministar je rekao da "u tom delu Srbije postoji radikalni islam, a da tamošnje važne verske vođe podstiču mržnju i nestabilnost".

"Mi radimo s građanima, lokalnim vlastima da bi se uskladili odnosi između narodnih grupa i vera, svih grupe u Srbiji", izjavio je Jeremić.

"Jako se nadam da će uz poštovanje zakona i angažovanje stanovništva moći da se zauzda uloga ekstremista, a to jesu ekstremisti u tom delu Srbije", zaključio je ministar.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 20:12
Притисла га Урлике, а он остао без гласа. Уместо да урликне ....
Utorak 22.11.2011. 20:09
Bilo bi lepo da se ovakva stvar pokaze javno, pa da kamera fokusira Jeremicova usta.Da narod vidi ima li sta braun boje uokolo ili ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online