Utorak 22.11.2011.
20:05
Beta

Evroparlamentarci ispitivali Jeremića

Poslanike Evropskog parlamenta zanimalo sve što se dešava u Srbiji

Podršku Srbiji za kandidaturu za prijem u EU su u Evropskom parlamentu dali poslanik "Narodne partije" evropske desnice Elmar Brok, šef delegacije Evroparlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan, izveštač za Srbiju Jelko Kacin i još nekoliko političara EU.

Jeremić je, u govoru i odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evroparlamenta, predočio da, isto kao i slučaju dovršetka saradnje s Haškim tribunalom, Beograd zna da rešenje problema Kosova i Metohije neće posebno ubrzati put Srbije ka prijemu u EU.

Da Kosovo nije proglasilo nezavisnost...

 

Ministar Vuk Jeremić je pred evroparlamentarcima rekao da bi situacija sa Kosovom i Metohijom bila mnogo lakša da Kosovo nije proglasilo nezavisnost. On je rekao da smatra da dijalog može da bude uspešan, ako se dve strane ne budu nadmetale ko je u pravu po pitanju statusa.

On je istakao da će potpisivanje pristupnog sporazuma EU s Hrvatskom devetog decembra biti dobra vest za sve u regionu, ali je ukazao da je podjednako važna poruka vođa EU o tome šta će biti potom, jer se u nekim zemljama EU raspravlja da li širenje EU treba zaustaviti dok "evropska kuća" ne bude za to spremna.

Brok je u raspravi istakao da će "Narodna partija" u Evroparlamentu podržati "strategiju iz Soluna" (2003) o širenju EU na Zapadni Balkan jer su stabilnost i napredak tog regiona u interesu EU. On je ocenio da se sprovedenim reformama i okončanjem saradnje s haškim Sudom Srbija približila EU tako da je sada blizu statusa kandidata za prijem.

Predstavnik socijalističke grupe u Evroparlamentu je izrazio uverenje da će Srbija dobiti status kandidata za prijem u EU.

Više poslanika je tražilo objašnjenje da li će Vlada Srbije ubrzati sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima s Prištinom, na čemu je posebno snažno insistirala izvestilac Evroparlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček.

Jeremić je potvrdio spremnost da se dogovoreno primeni, rekao je da to mora biti usaglašeno i s Ustavnom i zakonima Srbije, ali je ukazao da je Priština "slanjem trupa" - specijalne policije na carinske prelaze na severu Kosova i Metohije odgovorila na probleme koji moraju biti rešavani pregovorima.

"Zbog toga je ozbiljno uzdrmana stabilnost, a velika energija potrošena na smirivanje zategnutosti", rekao je ministar u Evroparlamentu.

Na pitanje o pravu Vlaha u Srbiji da iskažu svoj identitet, Jeremić je odgovorio da se to rešava zajedno s Rumunijom, u duhu dobrosusedske saradnje i poverenja. Jedno pitanje se odnosilo na zahtev Vlade Makedonije da joj se dostave dosijei jugoslovenske službe bezbednosti, a Jeremić je odgovorio da nema podatke o tome, ali da to može biti razmotreno.

Evropski parlamentarci su zamolili Jeremića i da im objasni zategnutost u Sandžaku. Ministar je rekao da "u tom delu Srbije postoji radikalni islam, a da tamošnje važne verske vođe podstiču mržnju i nestabilnost".

"Mi radimo s građanima, lokalnim vlastima da bi se uskladili odnosi između narodnih grupa i vera, svih grupe u Srbiji", izjavio je Jeremić.

"Jako se nadam da će uz poštovanje zakona i angažovanje stanovništva moći da se zauzda uloga ekstremista, a to jesu ekstremisti u tom delu Srbije", zaključio je ministar.

2024 © - Vesti online