Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Nedelja 23.10.2011.
03:33
Alo! A

Neću dozvoliti novu "Oluju" na Kosovu!

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić i dalje smatra da je razgraničenje najbolje rešenje za probleme na Kosovu. U intervjuu za "Alo!" on kaže da pregovore treba nastaviti što pre i problem isključivo rešavati mirnim putem, ali da Beograd neće mirno posmatrati ako vlasti u Prištini krenu da "čiste" Srbe u nekoj novoj "Oluji".

Nije realno da Srbi ostanu da žive na nezavisnom Kosovu: Ivica Dačić
 

- Ova poslednja dešavanja traže određenu vrstu uzdržanosti od svih na terenu. Možda danas neki zahtevi Srba nisu realni, ali ono što je sigurno nerealno jeste da će Srbi ostati da žive na nezavisnom Kosovu. Zato je dobro što međunarodna zajednica razgovara i pregovara sa Srbima. Isto tako, nisam siguran da svi faktori u međunarodnoj zajednici žele da se nađe mirno rešenje - kaže Dačić.


Dok vi pregovarate iz Beograda, Srbe na Kosovu ubijaju kao glinene golubove. Šta Beograd može da uradi osim da politički podržava naš narod na Kosovu?

- Pripadam malo čvršćoj liniji kada je reč o Kosovu. Ja smatram da Srbija treba da postavi određene crvene linije. Ako može Turska da kaže da je napad na Sarajevo napad na Tursku, isto tako je napad na severni deo Kosovske Mitrovice napad na Srbiju. Ako se Rezolucija 1244 ne poštuje, onda ne mogu samo od nas da traže da je poštujemo ako je niko drugi ne poštuje. Zašto se ne vrati do 1.000 naših policajaca i vojnika na Kosovo? Međunarodna zajednica o tome neće da razgovara. Ja to svaki put pomenem i uvek naiđem na osudu da to nije realno! Dakle, ja sam za to da ukoliko Albanci silom napadnu sever Kosova, Srbija mora da odgovori!
 

Učio sam od Miloševića!

Bili ste jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića. Šta je to dobro što ste od njega naučili, a šta ne biste nikada ponovili?

- Njegova dobra strana je bila što je imao osećaj za nacionalni interes, a loša što nije znao gde je granica, odnosno zid, kad treba da se okreneš da ne razbiješ glavu. Loša strana je bila i ta što je dozvolio da njegova supruga formira drugu partiju i što je imao loše saradnike.

Kako?

- Na svaki način, pre svega politički i diplomatski, ali ako je jezik drugačiji, mora da postoji ravnoteža straha. Ako mi kažemo da nećemo intervenisati, to znači da je Tačiju sve dopušteno.


Da li to znači da ne treba da isključimo i intervenciju naših snaga?

- Na silu se ne može odgovoriti okretanjem drugog obraza! Dakle, ako Tači krene u ofanzivu na Srbe, sigurno nećemo skrštenih ruku gledati kosovsku "Oluju", ali je najbolje da Beograd i Priština što pre, uz posredovanje međunarodne zajednice, dođu do rešenja, a jedino pravo rešenje je ono koje je trajno, a samim tim i pravedno, a to je da se izvrši razgraničenje!


U čemu je razlika između razgraničenja i podele?

- Ma neka ga zovu kako hoće! Razgraničenje je da svako dobije svoje!


Zar to nije podela?

- Ma ja vam opet ponavljam, zovite to kako hoćete! To je utvrđivanje nove linije! Ova linija nije pravedna!


Koja bi linija po vama trebalo da bude pravedna i gde je?

- Nisam ja tu da o tome pričam jer SPS, prema najnovijim istraživanjima, ima sedam odsto podrške. Samo kažem da bi to bilo najpravednije rešenje. Uostalom, zašto sad to mene pitate, idite na Kosovo pa vidite!


Vi nećete da kažete?

- Svi koji dođu na Kosovo vide šta je šta i gde je šta! Nemojte da se pravimo ćoravi. Moj savet je da i Beograd i Priština skinu povez s očiju! Molim vas, kakav je to državni suverenitet da se pripadnici Kfora i Euleksa prevoze helikopterima na prelaz! Ako ima magle, helikopteri ne mogu da lete, znači - nema suvereniteta! Isto tako, da će Srbi da uspostave svoj suverenitet u Prizrenu, gde sam inače rođen i gde sada živi 20 Srba, takođe je fikcija! Ja samo pitam da li mi želimo rešenje ili bajke i mitologiju?

Restriktivniji zakoni štite policiju!

Samo ove nedelje, bilo je nekoliko napada na policiju. Kako to sprečiti?

- Isključivo donošenjem novih zakona, koji bi bili restriktivniji!

Gde je ta crvena linija koju ne bismo smeli da pređemo ukoliko želimo da uđemo u EU?

- Da li ćemo i kada biti tamo primljeni ne zavisi od toga koliko smo prema njima ponizni. Pregovori treba da postoje, ali vidite kako neke zemlje to koče. Na Srbiji se svi istresaju! Mi sada želimo da uđemo u EU jer je to naš državni i nacionalni interes, a s druge strane, naši glavni saveznici u borbi za te interese su Rusija i Kina. Moramo da prelomimo. Ili ćemo sa najvećim silama na zapad i da nam oni budu saveznici, pod uslovom da imaju više razumevanja za srpsku poziciju, ili će vreme dovesti do toga da će se neka buduća Srbija u potpunosti okrenuti drugoj strani. Ako ste već u situaciji da vas svi pritiskaju, kao u vreme Miloša Obrenovića, morate da nađete i odredite ko je taj pred koga ćete da kleknete jer nije funkcionalno da klečite pred svima! Nama je potrebno savezništvo sa nekom velikom silom.


Posle najnovijih incidenata na Kosovu, da li smo dalje ili bliže dobijanju statusa kandidata u decembru?

- Uz mudru politiku i nastavak pregovora, siguran sam da ćemo dobiti zeleno svetlo.


Dobijanje statusa kandidata verovatno će biti jedan od aduta vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji?

- Ne razmišljam o kampanji i izborima, ja samo radim svoj posao, a najbolja kampanja je da li znate da ga radite ili ne. Prema nekim našim istraživanjima, SPS sada ima sedam odsto, a zajedno sa JS-om i PUPS-om oko 11. Siguran sam da ćemo biti treći na izborima i da ćemo imati više. Mi ćemo sigurno biti važan faktor u formiranju nove vlade, osim ako Tadić i Nikolić ne reše da to urade.


Koliko je to uopšte realno?

- Jedno je pitanje koliko je to realno pre, a koliko posle izbora. Zato ne treba isključiti bilo kakvu mogućnost.


Pa i to da podržite Nikolića?

- Potpuno je logično da to bude DS, pošto smo s njima u koaliciji. Prvo ćemo razgovarati sa DS-om, ali to ne znači da će naše želje postati realnost, sve zavisi od rezultata.


Hoćete li biti sledeći premijer?

- To je baš hipotetičko pitanje! Ja sam takav dogovor imao još 2008. sa Borisom Tadićem, ali se Mlađan Dinkić pobunio jer je imao više poslanika od nas. Sada sam mu zahvalan, zato što sam mogao više da uradim sa ovih pozicija nego da sam bio premijer u vreme ekonomske krize.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.10.2011. 04:15
Trla baba lan da joj prodje dan. Srbi ginu na Kosmetu a ti Dacicu samo pricas a nista ne preduzimas. Vlada nemoze da se dogovori kako da pomogne Srbima na Kosmetu. Lako je pricati i davati izjave u Beogradu a kako je Srbima na Kosmetu to oni sami znaju.Vi u vladi se samo borite za fotelje i redovne plate sa dnevnicama da primate.
Nedelja 23.10.2011. 03:57
Ehhh...prodje meni mladost...
Nedelja 23.10.2011. 06:06
kakav mislilac, u svakoj izjavi sve više priča, a sve manje kaže, ali sve u cilju ostanka na vlasti...jednu stvar nikada neću shvatiti,koliko treba da budeš glup da ovoga zaokružiš na izbornom listiću?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online