Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 20.12.2014.
14:57
Beta A

Istraživanje: SNS jak samo zbog Vučića

Osamdeset odsto birača Srpske napredne stranke (SNS) ne bi glasalo za SNS ako na njenom čelu ne bi bio aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Reuters/M. Đ.
Čak 80 odsto birača ne bi glasalo za SNS da na čelu stranke nije Aleksandar Vučić
 

"To je podatak koji bi trebalo da zabrine njegove najbliže saradnike koji nemaju tako dobar imidž kao premijer. U nekom narednom periodu to može da stvori problem i njemu samom", rekao je direktor Faktora plus Vladimir Pejić na predstavljanju rezultata istraživanja danas u Beogradu.

Prema njegovim rečima, visoka identifikacija birača SNS sa Vučićem trenutno je dobra za njega, ali može postati problem za naprednjake.

Za razliku od SNS, 16 odsto birača Demokratske stranke ne bi glasalo za DS ukoliko njen predsednik ne bi bio Bojan Pajtić, a 38 odsto glasača Socijalističke partije Srbije ne bi glasalo kada na čelu socijalista ne bi bio Ivica Dačić.

Što se tiče popularnosti stranaka, istraživanje je pokazalo da SNS uživa podršku 51 odsto građana, a njen lider Vučić glavni je razlog zašto se birači opredeljuju za tu stranku.

Druga po snazi je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 10,8 odsto glasova, a najveća opoziciona stranka je Demokratska stranka (DS) sa 6,6 odsto podrške.

"Čini mi se da demokrate pokušavaju sve ne bi li krenuli na gore, međutim za sada mislim da je uspeh što ne idu na dole, a za neki rast očigledno će biti potrebno više od onoga što čine ili ne čine", ocenio je Vladimir Pejić.

Fonet/Dragan Antonić
Druga stranka po jačini je SPS Ivice Dačića
 

Na predstavljanju istraživanja rečeno je da se stabilizovao rejting Srpske radikalne stranke (SRS), koja je sa 4,6 odsto četvrta najjača partija i nalazi se blizu "zone političke relevantnosti", iako ostaje ispod cenzusa.

Sličan rejting ima i Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića - 4,5 odsto, dok bi Pokret "Dveri" osvojio 3,9 procenata, a Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića 3,6 odsto.

Na pitanje zašto istraživanjem nije obuhvaćena Demokratska stranka Srbije (DS S), Pejić je ocenio da ta stranka na čelu sa Sandom Rašković Ivić može da računa na podršku između jedan i dva odsto birača.

"Imaju dosta nizak rejting da bi zauzeli mesto na listi, a sa Dverima ih nismo merili jer u ovom trenutku ipak nisu koalicija", objasnio je direktor Faktora plus, podsetivši da je nakon martovskih izbora DS S napustio njen predsednik Vojislav Koštunica, nakon čega se partija podelila.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1000 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova, između 16. i 19. decembra.

POVEZANE VESTI

Subota 20.12.2014. 15:01
stoka prizemna,polupismena izzzdajnicka...
Subota 20.12.2014. 15:03
SNS nije jaka zbog *izdoustog, vec zbog *lupaka koji glasaju za njega!!!
Subota 20.12.2014. 15:08
J.B. Tito bi pozavideo ovoj nakazi kad bi se iz groba digao!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online