Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.10.2011.
09:34
Beta A

Zukorlić pozvao na bojkot popisa

Sandžački muftija Muamer Zukorlić pozvao je Bošnjake u Srbiji na bojkot popisa, jer su popisni obrasci na ćirilici, dok je Bošnjake u Makedoniji pozvao da se odazovu popisu, iako su tamošnji popisni obrasci takođe na ćirilici.

Sandžački muftija: Muamer Zukorlić
 

Zukorlić, koji predvodi jedno krilo islamske zajednice u Srbiji, uputio je u vezi sa popisom u Srbiji proglas koji se čita u džamijama pre molitve, piše "Danas".

U proglasu se navodi da je muslimanima i muslimankama "stroga obaveza bojkota predstojećeg popisa, što će neminovno dovesti do dijaloga sa nosiocima vlasti o ovom i drugim otvorenim pitanjima".

Muftija tvrdi da se broj muslimana decenijama umanjuje na redovnim popisima radi "minimiziranja njihovog značaja i uticaja", pa je i "predstojeći popis pripremljen sa istom namerom, bez garancija da će biti proveden profesionalno i korektno".

Samo pet dana ranije, muftija Zukorlić je kao potpisnik jednog drugog dokumenta, Bošnjake u Makedoniji, gde su popisni obrasci na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu, pozvao da se odazovu popisu stanovništva.

Ovaj poziv je upućen iz Sarajeva, a poziv su, osim muftije Zukorlića, potpisali akademici Ferid Muhić, predsednik Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) i Muhamed Filipović, poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Na tom dokumentu predsednik BANU se potpisao ćirilicom.

U pozivu se navodi da je to "istorijska, a možda i poslednja prilika da se na civilizovan način, u ambijentu slobodnog izjašnjavanja sa ovog dela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta".

U pozivu se preporučuje Bošnjacima u Makedoniji da upisuju nacionalnost - Bošnjak, vera - islam i jezik - bosanski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 09:55
Ne smeta mu što su srpske novčanice na ćirilici, napisane na srpskom jeziku i što mu je saobraćajna dozvola na srpkom jeziku i engleskom jeziku omraženog NATO protiv kojih se vodi džihad. Većeg govnara nije bilo ni pod Turcima koji su poštovali lokalne običaje i tradiciju u osvojenim zemljama. Još su gori oni što po džamijama vode njegovu politku, a posle kada mu zakucaju ekserom uvo za direk plaču kako nemaju pojma o čemu se radi.
Ponedeljak 03.10.2011. 09:50
Ови су гори од оних педерчина , сеју ли ветар , сеју !!! Каквој ли се жетви надају ??? Разумем ја њих , ћирилица их подсећа на њихове корене и на њихову издају !!! Никад издајник неће бити нешто добро , без обзира ња количину лажи којом засипају истину !!! Никад се њихове лагарије не могу накалемити на истину !!!
Ponedeljak 03.10.2011. 10:12
Tako nam i treba kad ovakve kokosare pustamo da slobodno baire po Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online