Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
18:45
D. N. P. - Vesti A

Sledi borba za džamije!

Odluka braće Jusufspahić da uz pomoć dela imama i verskih službenika u Sandžaku na sumnjiv i po mnogima nelegalan način raspuste Rijaset IZ Srbije, preuzmu Vrhovni sabor i smene reisa Adema Zilkića izazvala je burne reakcije među muslimanskim vernicima u Sandžaku.

wikipedia.org/Missty011
Kome će se prikloniti vernici: Džamija u Beogradu

Mnogi se, sa razlogom, boje da se sprema nova ozbiljna podela među sandžačkim vernicima, da će tokom Ramazana, koji počinje 6. juna, uslediti velika borba za džamije i da su, kao prilikom razdruživanja Zukorlića i Zilkića 2007. godine, mogući i sukobi u džamijama i borba za njihovu kontrolu.

Smenjeni reis Adem Zilkić koji ima podršku velikog dela najbrojnijeg sandžačkog mešihata, a posebno u Tutinu gde je nekada bio glavni imam i gde kontroliše skoro sve džamije, tvrdi da se radi o puču iza kojeg stoje "državni ljudi" Muhamed i Mustafa Jusufspahić koji su od nekog dobili zadatak da razbiju Islamsku zajednicu Srbije, da srbijanski mešihat u Beogradu "zadrže za sebe", a da sandžački mešihat u Novom Pazaru, koji je okosnica IZS, pripoje Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) koju je sve donedavno predvodio Muamer Zukorlić.

- Ne znamo da li Jusufspahići sve ovo rade kao verski velikodostojnici ili državni službenici, Muhamed je ambasador i zaposlen je u Ministarstvu inostranih poslova, uskoro odlazi u Saudijsku Arabiju, a Mustafa je major Vojske Srbije. Bojimo se da je u pitanju politički dogovor Zukorlića sa nekim u vlasti, a mi smo kolateralna šteta - kaže Zilkić i naglašava da svi ovi događaji neće dovesti do pomirenja i ujedinjenja Islamske zajednice i muslimana u Srbiji već do novih podela.

Kako tvrde bolji poznavaoci prilika, sandžački mešihat će se podeliti na dve struje: jedan deo vernika okupiće Adem Zilkić koji, kako kaže, nema nameru da se povinuje "pučistima", drugi deo predvođen muftijom-sandžačkim, podržaće Jusufspahiće i verovatno će postati deo nove Islamske zajednice Srbije i novog Rijaseta koji će, kakao je najavio Muhamed Jusufspahić, biti formiran do Bajrama.

Potom bi ta nova IZS trebalo da stupi u pregovore sa IZuS koju predvodi dr Mevlud Dudić, a iza koje stoji Muamer Zukorlić. Zilkić će verovatno ostati sam: da li će opstati, koliko džamija će kontrolisati i koliko vernika okupiti još se ne zna.

Suljoviću važna uloga

Doskorašnji zamenik Adema Zilkića, muftija sandžački Hasib Suljović imaće važnu ulogu u narednim danima. On se zalaže za sređivanje stanja u IZS koje odavno nije dobro (zbog besparice i činjenice da za godinu dana nije održana izborna skupština i izabran novi reis) i naglašava "da Jusufspahići sigurno nisu razbijači Islamske zajednice".

Na ruku mu ide to što dobar deo vernika koji su godinama bili uz njega ne podnosi ni Zukorlića ni Jusufspahiće, posebno su "alargični" na Jusufspahiće za koje tvrde da "nemaju ništa sa Sandžakom" da su "muftije u krugu beogradske dvojke" i da im Islamska zajednica služi za lične potrebe. Sve ovo i još gore o Jusufspahićima je doskoro govorio i Muamer Zukorlić.

Dudić: Stavimo tačku na podele!

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić pozvao je sve muslimane koji žive u Srbiji da stave tačku na podele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice radi očuvanja verskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrednosti.
"Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak podele izaziva nove podele", naveo je Dudić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online