Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2016.
20:59
D. N. Petrović - Vesti A

Džamije pune politike

Dok Muamer Zukorlić, doskorašnji muftija, a sada lider stranke Za pomirenje javno licitira koji će resor dobiti u Vučićevoj vladi i koliko će svojih ljudi udomiti na funkcijama u Beogradu, njegov protivnik, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić bori se za opstanak na ovoj visokoj funkciji sa malim izgledima da na njoj i ostane. Pitanje je da li će opstati i Islamska zajednica koju predvodi.

wikipedia.org
Izabrali da klanjaju kod kuće: Novi Pazar

Krajem prošle nedelje Zilkić je napustio sednicu Sandžačkog mešihata u Novom Pazaru, a za njim je izašlo nekoliko imama i veroučitelja iz Tutina.

- Zilkić nije podneo ostavku, samo je napustio skup koji nije nadležan, čak i da je ostavka pismeno ponuđena, da je razmatra. To je stvar Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije. Reisu je istekao mandat još pre godinu dana. Tražimo da Vrhovi sabor što pre zakaže izbornu skupštinu i imenuje reisa sa punim mandatom ili da ponovno započne proceduru izbora. Sednica bi trebalo da se održi u julu - kaže muftija Hasib Suljević.

Mnogi veruju da je Zilkićeva "ostavka" u direktnoj vezi sa najavljenim ujedinjenjem islamskih zajednica koje je, navodno, deo dogovora Vučića i Zukorlića. Sve bi trebalo da se vrati u 2007. kada je došlo do raskola. Tadašnjeg premijera Koštunicu Zukorlić je optuživao da je sa Ugljaninom i Udbom razbio jedinstvenu islamsku zajednicu. Zilkić je tada bio glavni imam u Tutinu.

- Potpuno sam zbunjen, donedavno Zukorlić je optuživao Zilkića da je "čovek Beograda", a onda je on to postao. Više ne pominje Aćifa, njegovi momci ne marširaju u uniformama ka Hadžetu. Sad je Zilkić postao nepodoban, bojim se da je to shvatio i da je zbog toga nudio ostavku. Nas vernike su godinama gurali u bratske obračune, a sada nas niko ni zašta ne pita - kaže profesor u penziji iz Novog Pazara, koji je posle prvih sukoba u džamijama odlučio da "klanja kod kuće", što će činiti i ubuduće, sve dok se, kaže, politika ne istera iz džamija.

Faktor Jusufspahić

Po svemu sudeći, Zilkić je izgubio podršku i svog zamenika Muhameda Jusufspahića koji je imenovan za ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji. Neki, međutim, Jusufspahića vide kao Zilkićevog naslednika.

Besparica i politički pritisci

Poslednjih meseci Zilkić se žalio na finansijske probleme Zajednice koja nije uspela da naplati 250.000 evra koliko je pre tri godine avansirala za vođenje grupe državljana Libije na hadž u Meku i Medinu. Žalio se i na pritiske političara kao i da ga napuštaju najbolji kadrovi.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online