Ponedeljak 03.10.2011.
09:34
Beta

Zukorlić pozvao na bojkot popisa

Sandžački muftija: Muamer Zukorlić
 

Zukorlić, koji predvodi jedno krilo islamske zajednice u Srbiji, uputio je u vezi sa popisom u Srbiji proglas koji se čita u džamijama pre molitve, piše "Danas".

U proglasu se navodi da je muslimanima i muslimankama "stroga obaveza bojkota predstojećeg popisa, što će neminovno dovesti do dijaloga sa nosiocima vlasti o ovom i drugim otvorenim pitanjima".

Muftija tvrdi da se broj muslimana decenijama umanjuje na redovnim popisima radi "minimiziranja njihovog značaja i uticaja", pa je i "predstojeći popis pripremljen sa istom namerom, bez garancija da će biti proveden profesionalno i korektno".

Samo pet dana ranije, muftija Zukorlić je kao potpisnik jednog drugog dokumenta, Bošnjake u Makedoniji, gde su popisni obrasci na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu, pozvao da se odazovu popisu stanovništva.

Ovaj poziv je upućen iz Sarajeva, a poziv su, osim muftije Zukorlića, potpisali akademici Ferid Muhić, predsednik Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) i Muhamed Filipović, poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Na tom dokumentu predsednik BANU se potpisao ćirilicom.

U pozivu se navodi da je to "istorijska, a možda i poslednja prilika da se na civilizovan način, u ambijentu slobodnog izjašnjavanja sa ovog dela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta".

U pozivu se preporučuje Bošnjacima u Makedoniji da upisuju nacionalnost - Bošnjak, vera - islam i jezik - bosanski.

2024 © - Vesti online