Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.06.2011.
15:14
Beta A

"Vratiti vlasnicima imovinu, ili im dati zamenu"

Vraćanje imovine slične vrednosti umesto one koja je oduzeta, odnosno realna supstitucija, treba da bude jedno od rešenja u budućem zakonu o restituciji, ocenili su stručnjaci i predstavnici oštećenih građana.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom: Milan Parivodić
 


Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Milan Parivodić, koji je imao uvid u radnu verziju nacrta zakona, kazao je agenciji Beta da je supstitucija neophodna "kako bi država izašla iz moralne dubioze".


On je ukazao da zakon nije donet ni nakon deset godina od demokratskih promena, a u međuvremenu je veliki deo imovine prodat.


"Supstitucija je način da se obeštete bivši vlasnici, ali i ljudi koji su kupili imovinu i samim tim imaju stečena prava. Zato je taj metod, uz vraćanje imovine u izvornom obliku, neophodan, a nije predviđen radnom verzijom", rekao je Parivodić.


On je kazao i da je problem što postoje brojnji izuzeci kod povraćaja imovine, navodeći da je predviđeno da se vraća zemljište na kome postoje zasadi.


"To je karikaturalno", rekao je Parivodić i dodao da je predviđeno da i građevinsko zemljište bude izuzeto.


"U Srbiji postoji praksa da se građevinsko zemljište daje besplatno, a u ovom slučaju neće da ga vrate ljudima kojima je oduzeto", dodao je Parivodić, koji je 2007. godine pripremio predlog zakona o restituciji i založio se za hitnu naturalnu restituciju. On je kazao i da ne veruje da će biti ukinut Zakon o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama jer bi to izazvalo revolt, navodeći da bi to jedino imalo smisla da se donese opšti zakon koji bi imao iste odredbe, što je kako je dodao malo verovatno.


Zakon o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama predviđa
realnu supstituciju.

"Insistiramo na popisivanju državne imovine"


I koordinator Mreže za restituciju Mile Antić je rekao Beti da bi za bivše vlasnike bila neprihvatljivo da se usvoji zakon koji neće predviđati obeštećenje zamenom potraživane imovine nekom drugom imovinom približne vrednosti.


"Mi ćemo insistirati na takvom rešenju. Ako bi se izbacila realna supstitucija, onda bi cilj bio da se ceo zakon izvrgne ruglu i da se u najvećoj mogućnoj meri izbegne restitucija", rekao je Antić.


Prema njegovim rečima, supsistucija je moguća jer ima dovoljno državne imovine da se naturalno obeštete skoro svi bivši vlasnici.


"Zato insistiramo na popisivanju državne imovine", naglasio je Antić i dodao da predstavnici vlasnika oduzete imovine do sada nisu obavešteni o tome kakva rešenja vlada predviđa u nacrtu zakona o restituciji.


Predstavnici Mreže ze restituciju predali su Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću više od 100 žalbi zbog odbijanja velikog broja lokalnih samouprava i javnih preduzeća da im dostave odgovore u vezi popisa državne imovine koju koriste.


Antić je rekao da su se odlučili na predaju žalbi Povereniku zbog "ćutanja administracije" - lokalnih samouprava i javnih preduzeća o tome koju i koliku državnu imovinu koriste, kao i da li su je popisali.


Nacrt zakona o restituciji usaglašava se među strankama vladaće koalicije, a pre nekoliko dana je održana prva sednica radne grupe na čijem je čelu državni sekretar ministarstva finansija Goran Radosavljević.


Plan vlade je da nacrt zakona o restituciji bude gotov početkom jula, da bi se tokom leta održala javna rasprava, a na jesen utvrdio predlog zakona i dostavio skupštini.


Izvesno je da će zakon predviđati naturalnu restituciju u svim slučajevima u kojima gde to ne bi izazvalo "nove nepravde", odnosno oštetilo nove vlasnike imovine koja se potražuje.

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2011. 16:04
Neka naprave zakon kakav hoće, i neka ga predaju Evropskoj komisiji pre razmatranja kandidature 12 oktobra. Onda će 10 oktobra imati vratolomni sastanak kao Tadić sa Eštonovom oko rezolucije o mišljenju MSP dan pre sednice UN 9 septembra 2010. Šta oni misle da samo Srbi čekaju da im se vrati imovina, a naslednici iz prijateljskih zemalja ih časte. Mislili da su prodali Mladića, a u stvari dali ga za džaba jer će im uzeti ono što je ćaća oteo..
Subota 25.06.2011. 21:58
Kao da im je privatna svojina pa se cenkaju. Vratite to sto su oteli vasi koalicioni partneri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online