Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 07.06.2011.
12:06
J. Arsenović - Vesti A

Papa u Srbiji i bez poziva SPC?

Predstavnik za medije Svete stolice Federiko Lombardi izjavio je da Vatikan ozbiljno razmišlja o pozivu srpskog predsednika Borisa Tadića papi da poseti Srbiju u vreme poslave 17. vekova od Milanskog edikta, 2013. u Nišu. Izjava ovog zvaničnika Svete stolice ponovo je aktuelizovala pitanje da li poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u Srbiju i da li je to izvodljivo iako je poziv izostao od većinske crkve zemlje domaćina, odnosno Srpske pravoslavne crkve?

ODAO POČAST STEPINCU: Papa Benedikt

- Nije verovatno da papa dođe u Srbiju na poziv predsednika Tadića i katoličke zajednice, a da ne susretne patrijarha. Takav razvoj bi sigurno svi želeli da izbegnu, kako Vatikan, tako i predsednik i patrijarh. Očigledno da u Srbiji ne postoje jasni uslovi za posetu pape, država na tome ne insistira, naglašava da je to pitanje za SPC - kaže za "Vesti" verski analitičar Živica Tucić.


Poziv papi pre dve godine uputio je predsednik Srbije Boris Tadić kada je bio u poseti Vatikanu, a poziv je stigao i od biskupske konferencije. Međutim, iako se očekivalo da sa poslednjeg majskog Sabora SPC bude saopšten i poziv papi za proslavu Milanskog edikta 2013. u Nišu, do toga nije došlo, mada je i patrijarh Irinej više puta pozdravio mogući papin dolazak.

Živica Tucić

- O tome ne odlučuje sam patrijarh nego arhijerejski sabor. Na poslednjem ovdašnjem saboru ne znamo da li je bilo direktno reči o tome, ali u saopštenju se to ne pominje. Vrlo kratko je izneto da je razmatrano obeležavanje Niša 2013. i da će biti pozvane i druge crkve. Episkop Irinej Bulović je u razgovoru sa novinarima pomenuo samo crkve koje su pozvane, ali ne i pojedinačne ličnosti, što znači da se tim crkvama prepušta da same odluče ko će ih predstavljati. U takvim okolnostima papa ne odlazi u neku zemlju - kaže Tucić.

Pojedini poznavaoci prilika u Crkvi smatraju da je poziciju srpskih arhijereja koji se protive dolasku rimokatoličkog poglavara dodatno ojačao papa Benedikt koji se proteklog vikenda pomolio na grobu Alojzija Stepinca u Zagrebu.

Kolika je podeljenost u vezi zagrebačkog nadbiskupa vidi se i po tome što je Vatikan odobrio kanonizovanje Stepinca, pa je on sada u statusu "blaženi", iako ga Srbi i SPC smatraju saučesnikom u ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu.
 

Zaobilaze Jasenovac


Iz SPC još su ranije poručivali da dolazak pape u Srbiju vodi preko Jasenovca, ali su poklonjene senima žrtava ustaškog genocida izbegli i sadašnji papa, kao i njegov prethodnik Jovan Pavle II iako je tri puta posećivao Hrvatsku.


- Mora se stvoriti zajednička komisija, koja bi više godina, bez javnosti, stavila srpsko-hrvatske odnose na sto, da se vidi gde smo i zašto i kuda možemo i moramo da idemo. To je uspevalo i drugim narodima, recimo Nemcima i Francuzima, a evo sada Ruska crkva i Katolička crkva Poljske pripremaju zajednički dokument o razumevanju - kaže Tucić.


Uslovi


Uslovi za posetu pape nekoj zemlji je da ima poziv od šefa države, kao i od biskupske konferencije dotične zemlje.


- Ukoliko zemlja nije preovlađujuće katolička, onda vatikanska diplomatija ne radi na tome da papa dobije poziv od te druge konfesije ili religije, mada je i toga bilo, već da nema primedbi na posetu i da postoji spremnost da dođe do susreta između pape i poglavara te zajednice, objašnjava Tucić.


U Americi osudili gest Benedikta


Američko udruženje preživelih holokausta osudilo je papu Benedikta XVI zato što je za zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, kontroverznog zbog odnosa prema ustaškom režimu u Hrvatskoj, rekao da je bio "branilac Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih", navodi agencija Frans pres. Stepinac koga je papa Jovan Pavle Drugi 1998. proglasio blaženim, jedna je od obožavanih ličnosti u Hrvatskoj, piše AFP.
Udruženje podseća da je zagrebački kardinal bio "strastven pristalica ustaša čije su okrutnosti bile toliko ekstremne da su čak šokirale neke od njihovih nacističkih gospodara".

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 12:46
а ја мислио да је сабор донио одлуку у нашу корист ( православну), послије овога ми је јасно да је постигнут договор између бориса и иринеја како би се нама замазале очи, а папа дошао у Ниш.
Utorak 07.06.2011. 16:15
Ovo je dogovor između papiste Irineja i Francetića. Kako patrijarh nema hrabrosti otvoriti karte zamolio je istomišljenika predsjednika da on pozove papu u Srbiju. Francetiću je to lako, uigrao se ulogu rušioca Srpskog identiteta i države, pa mu ide kao od šale.
Utorak 07.06.2011. 22:48
Ако овај антихрист дође, неће нам бити довољно ни годину дана акције "Очистимо Србију" да нестане смрад који за собом оставља. Шта он хоће? Јел посетио Хрватску? Јесте. Ови наши који су хтели да му пољубе ду.. ,овај, руку су сигурно скокнули до комшилука и извршили своју издајничку дужност. А нама, који не можемо да га гледамо, нека не излази на очи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online