Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 21.07.2014.
05:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sinod SPC želi u Vatikan?

Budući da u Svetom arhijerejskom saboru (crkvenoj skupštini) Srpske pravoslavne crkve još nema saglasja oko posete poglavara Rimokatoličke crkve Beogradu, stigao je poziv iz Vatikana da patrijarh Irinej i članovi Sinoda (crkvene vlade) posete papu Franju. Poziv je, prema navodima zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta, o čemu su "Vesti" pisale, usledio posle inicijative iz SPC, a u papino ime srpskom patrijarhu zvanično ga je preneo šef vatikanske diplomatije nadbiskup Dominik Mamberti prilikom nedavne posete Beogradu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve
 

Verski analitičar Živica Tucić smatra da inicijativu iz SPC, kao i potonji vatikanski poziv, da srpski crkveni vrh prvi ode papi u goste, ne treba tumačiti u svetlu izreke koja kaže "Kad ne može breg ka Muhamedu, otići će Muhamed bregu".


- Odavno postoje signali iz vrha Rimokatoličke crkve o njihovoj želji da papa dođe Srbiju. Mislim, takođe, da nije najvažnije ko će kome prvi otići u posetu. Ništa spektakularno ne donose ti susreti.Osim što je to znak da se Crkve ne boje sopstvenih ekstremnih krugova, a takvih ima i u pravoslavlju i u katolicizmu. Sa papom su se u Vatikanu sastajali i poglavari drugih pomesnih pravoslavnih crkava, poput patrijarha carigradskog, rumunskog i aleksandrijskog, arhiepiskopa grčkog i kiparskog. Takvi susreti su u okviru crkvene politike pravoslavnih i rimokatolika da se zbližavaju i bolje upoznaju. Želja je ponovno crkveno ujedinjenje svih hrišćana, ali se jedinstvo eventualno može ostvariti ko zna kroz koliko generacija, ako bude Božja volja. Niko nema iluzija da je to kratkoročan posao. Vekovima nataložene razlike ne mogu se ni lako ni brzo prevazići - smatra Tucić.

Patrijarh putuje u Vatikan?!


On napominje da međucrkvene susrete velikodostojnika treba potpuno depolitizovati, a činjenica da je Vatikan i država ne treba da bude prepreka depolitizaciji.


- Crkvama treba omogućiti da same uspostave međusobno poverenje. Jer, ne samo da je celokupno hrišćanstvo u previranju, već mu je ugrožen i opstanak u pojedinim delovima sveta - ukazuje Tucić.

Papa da dođe preko Jasenovca

 

Podsećanja radi, kad je reč o papinoj poseti Beogradu, još je patrijarh German (Đorić) nedvosmisleno poručio da put svakog pape u Beograd vodi isključivo preko Jasenovca, te papinog javnog pokajanja i poklonjenja senima pobijenih pravoslavnih Srba i drugih nevinih žrtava, u tom zloglasnom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata.

 

Germanov naslednik patrijarh Pavle (Stojčević) držao se istog principa, a kad ga je svojevremeno državni vrh ubeđivao da odustane od ovog stava, Pavle je odgovorio: "Onda on (papa) nama dobro ne došao."


Patrijarh Pavle je takođe odbio inicijative da poseti Vatikan i da ode na susret sa papom Jovanom Pavlom Drugim kada je ovaj dolazio u Banjaluku 2003. Prethodno, tokom NATO bombardovanja SRJ, kad je maja 1999. papa Vojtila u povratku iz Rumunije želeo da dođe u Beograd barem na dan i tako se solidariše sa građanima Srbije, Sabor SPC mu nije uslišio želju.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.07.2014. 05:57
PADAJU MASKE, KRAJ JE BLIZU.
Ponedeljak 21.07.2014. 07:20
E vala mogu i svi tamo da ostanu. Nista Srbija ne bi izgubila. A dobila bi pravog patrijarha.
Ponedeljak 21.07.2014. 06:31
дал ће их бити тридесеторица (30 сребрењака) или тридесеттројица (као 33 сатански степен)? ал што би рекли људи: не пада снег да прекрије брег, него да звери покаже траг.. тако и ми на ово морамо да гледамо.. у сваком случају они су своја лица показали, а хвала милом Богу, папско стопало још овде није крочило!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online