Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 06.06.2011.
21:22 >> 21:40h
Vestionline A

Tadić: Ne priznajemo Kosovo zbog EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se može očekivati da neke zemlje izvrše pritisak na Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da bi mogla da uđe u Evropsku uniju i poručio da vlasti u Beogradu na to neće pristati.

Ni implicitno preko "crvene linije": Boris Tadić

"Naravno da će nakon dovršetka saradnje s Haškim tribunalom, postojati neke zemlje ili neke administracije koje će želeti da izvrše pritisak na Srbiju u vezi s Kosovom i Metohijom i ja to, naravno, neću da krijem", rekao je Tadić u Briselu na konferenciji za novinare s predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejem.

Tadić je dodao da je Srbija "apsolutno spremna i privržena" da rešava "životne probleme koji tište ljude na Kosovu".

"Naravno da će postojati zemlje koje će pokušati da iskoriste ovu sitaciju i da pokušaju Srbiju da stave u nemoguću situaciju da bismo dobili status kandidata i datum za pregovore da učinimo i korak više.

Mi to nećemo uraditi i mi smo na putu da ispunimo onaj deo uslova koji smo proklamovali kao moguć i da ne pređemo crvene linije koje smo vrlo strogo definisali od početka ovog procesa", rekao je on.

Tadić je naveo da u tom kontekstu vidi optužbe da je Srbija znala gde se krije Mladić ali da je čekala povoljan trenutak za hapšenje. To "nema nikave veze sa stvarnošću", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao aktuelna vlada Srbije i on kao predsednik neće "priznati ni implicitno ni eksplicitno kosovsku nezavisnost".

"Ja hoću da Srbija bude predvidiv partner, kada kaže da će nešto učiniti, da to i učini. Kada kaže da je nesto crvena linija, da postoji ta crvena linija. Ja sam i gospodinu van Rompeju i (visokoj predstavnici EU) Ketrin Ešton rekao da je crvena linija implicitno ili eksplicitno priznanje kosovske nezavisnosti", rekao je on.

Očekujemo pristupne pregovore na proleće

Srbija očekuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do kraja godine i otvaranje pristupnih pregovora na proleće 2012. godine, izjavio je Tadić, dok je van Rompej istakao da je Srbija ostvarila veliki iskorak.

Izražavajući zadovoljstvo Unije zbog hapšenja i izručenja Haškom tribunalu Ratka Mladića, Van Rompej je ocenio da je to prtekretnica za Srbiju, region i međunarodnu pravdu.

Boris Tadić i Herman van Rompej

Srbija je napravila ključni korak bliže ostvarenju evropske perspektive, izjavio je Rompej i čestitao Tadiću na tom postignuću

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 21:46
Неће признати Косово. Али хоће Велику Албанију...
Ponedeljak 06.06.2011. 21:46
GMIZAVAC, KOJI JEDNO GOVORI, A SUPROTNO RADI.....
Ponedeljak 06.06.2011. 22:03
Ama dokle više nećemo priznati Kosovo kada niko, ali niko u EU to ne traži. Oni su napisali rezoluciju 19 jauara o Kosmetu u kojoj u tački 5 piše da razgovora o statusu nema i u tački 7 da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. Nije Tadić rekao ni reč protiv. To je rekla i lepa Meri Vorlik u sred Beograda i Tadić nije rekao ni reč protiv. Pregovore o pristupanju EU očekuje na proleće pred izbore. Jedino nikome nije jasno kako će početi pregovore kada se o kandidaturi odlučuje 12 oktobra. Dotle ili ispunjavaju rezoluciju od 19 januara ili ne ispunjavaju, treće nema. Klopka je zatvorena jer ukidanje srpskih organa je priznanje da tamo postoji druga vlast a ne srpska i kraj priče.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online