Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.04.2011.
16:10
Vestionline A

Teodosije: Prizren je naš Jerusalim

Vaskrsenje najpre crkveno i duhovno u Prizrenu je za sve nas jedan od najznačajnijih doživljaja na Kosovu i Metohiji, izjavio je episkop raško-prizrenski Teodosije i istakao značaj povrtaka sedišta eparhije u Prizren, iako u njemu danas živi 18 Srba.

Episkop raško-prizrenski Teodosije

Kada je bilo sve porušeno i kada nije bili službe Božje Prizren je izgledao potpuno strani grad, izjavio je vladika Teodosije za Radio Republike Srpske.


“Prizren je naš Jerusalim, naš Carigrad. Prizren je grad cara Dušana i sa svojim svetinjama i sa lepotom možemo reći da je Prizren naša sveta tačka i naša duša", rekao je episkop koji je vratio svoje sedište u Prizren, gde će sutra u obnovljenom hramu Svetog Đorđa služiti Vaskršnju liturgiju.


"Hvala Bogu, mi smo se vratili u Prizren, ali čitav naš život treba da bude povratak našem Kosovu, a pre svega kosovskom zavetu kojim je naš narod dao obećanje Bogu da će ostati na putu Hristovom”, istakao je episkop Teodosije.


On je podsetio da radost Vaskrenja ne proizilazi iz udobnosti, sreće i onoga što nam nudi ovaj svet, već proizilazi iz duboke svesti da je smtrnost i prolaznost ovoga sveta pobeđena silom božjom, preneo je KiM radio.


“Sa jedne strane mi smo danas okruženi veoma teškom situacijom koja bi čoveka bez vere dovela do očajanja. Međutim, naša vera i nada u Gospoda je sve veća i jača, što se manje oslanjamo na ovaj svet na ljude ovoga sveta i na ono što nam oni nude sve više se oslanjamo na samoga Gospoda”, poručio je vladika Teodosije.


Prema njegovim rečima povratak u Prizren ima simboličko značenje za sve Srbe, a posebno za one koji žive na Kosovu.


Vladika Teodosije je zaključio da novi izgled i novo lice grada sad svi primećuju bez obzira da li su to Srbi, Bošnjaci, Turci, Albanci, jer je Prizren uvek bio multietnički grad.

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 18:42
Ovi su nanjušili da od ulaska u EU nema ništa pa sada stali na istu crtu kao vladika Artemije. Pa bio je i Dačić u rodnom Prizrenu sa pričom o realnosti na terenu i dobrosusedskim odnosima. Sada nama kao debilima pričaju - jeste ono što govore vladika Artemije i Koštunica, to govorimo i mi. Kada se donese odluka da nismo kandidat za EU oni će okrenuti priču da su Koštunica i Artemije bili za ulazak u NATO i EU po cenu Kosmeta. Treba da vrate vladiku Artemija i da mu se izvinu za nehrišćanski i čisto politički progon.
Subota 23.04.2011. 16:22
Pa u svakom slucaju nije albanski, ako uzmemo da 1/3 do 1/2 cine muslimani i Srbi, ao istoriji necemo.Jug Kosmta mora da ostane u Srbiji jer je bio i ostace Srbija. Sa Makedoncima da se dogovorimo o federaciji i pristupanju Tetova, Debra i Gostivara nekoj buducoj autonomiji.celog toga dela.Prizren je Dusanov grad koliko i Skopje.
Nedelja 24.04.2011. 11:53
Braćo naša na NAŠEM svetom Kosovu Hristos vaskrse. Prolazite, a i mi sa vama kroz najveću golgotu našeg naroda.Nema dana da vas ne spomenemo u razgovoru i molitvama, niste sami. Sretan Vaskrs Srbima širom svijeta iz R. SRPSKE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online