Subota 23.04.2011.
16:10
Vestionline

Teodosije: Prizren je naš Jerusalim

Episkop raško-prizrenski Teodosije

Kada je bilo sve porušeno i kada nije bili službe Božje Prizren je izgledao potpuno strani grad, izjavio je vladika Teodosije za Radio Republike Srpske.


“Prizren je naš Jerusalim, naš Carigrad. Prizren je grad cara Dušana i sa svojim svetinjama i sa lepotom možemo reći da je Prizren naša sveta tačka i naša duša", rekao je episkop koji je vratio svoje sedište u Prizren, gde će sutra u obnovljenom hramu Svetog Đorđa služiti Vaskršnju liturgiju.


"Hvala Bogu, mi smo se vratili u Prizren, ali čitav naš život treba da bude povratak našem Kosovu, a pre svega kosovskom zavetu kojim je naš narod dao obećanje Bogu da će ostati na putu Hristovom”, istakao je episkop Teodosije.


On je podsetio da radost Vaskrenja ne proizilazi iz udobnosti, sreće i onoga što nam nudi ovaj svet, već proizilazi iz duboke svesti da je smtrnost i prolaznost ovoga sveta pobeđena silom božjom, preneo je KiM radio.


“Sa jedne strane mi smo danas okruženi veoma teškom situacijom koja bi čoveka bez vere dovela do očajanja. Međutim, naša vera i nada u Gospoda je sve veća i jača, što se manje oslanjamo na ovaj svet na ljude ovoga sveta i na ono što nam oni nude sve više se oslanjamo na samoga Gospoda”, poručio je vladika Teodosije.


Prema njegovim rečima povratak u Prizren ima simboličko značenje za sve Srbe, a posebno za one koji žive na Kosovu.


Vladika Teodosije je zaključio da novi izgled i novo lice grada sad svi primećuju bez obzira da li su to Srbi, Bošnjaci, Turci, Albanci, jer je Prizren uvek bio multietnički grad.

2024 © - Vesti online