Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 15.03.2011.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

U veri je uvek bilo fanatizma

Nije crkva sve što se tako naziva. Slučaj Artemije ne treba da uzbuđuje vernike i javnost u velikoj meri, niti država u to treba da se meša. Fanatizma ima u sportu, politici, a uvek ga je bilo u veri, kaže u intervjuu za "Vesti" verski analitičar Živica Tucić.

Živica Tucić, verski analitičar

Da li je slučaj Artemija rešen ili se tek otvara i, ako se otvara, zašto?
- "Slučaj Artemije" nije "rešen", on u svom udaljavanju od SPC ide sve dalje, što se dalo predvideti. To je put kojim su brojni išli, takođe u pravoslavlju, u Grčkoj, Rusiji, Bugarskoj. Princip je isti - mi smo pravoverni, kod nas je istina, vi ste otpali i jeretici. On se završava stvaranjem posebne strukture, hirotonisaće sebi episkope, već rukopolažu i monahe. Možda će je nazvati "Istinitom srpskom pravoslavnom crkvom". SPC ne reaguje daljim merama, a nema ih još mnogo koje može da preduzme. "Slučaj" će teći dalje, svako će biti na svojoj strani, tada će za javnost tema biti od manjeg značaja.

Zašto se Odbor Svetog arhijerejskog sabora za KIM bavio Artemijem kad je on vraćen u red monaha?
- Nisam upoznat sa detaljima zasedanja ovog Odbora. U njemu su arhijereji i oni koji to nisu. To nije organ koji odlučuje već samo razmatra određena pitanja, odluke mogu da donose Sinod i Sabor.

Da li će se najviša crkvena zakonodavna tela baviti i ostalim kaluđerima u SPC, preskačući nadležnog episkopa?
- Ne verujem da to tome vodi. U svojoj eparhiji svaki episkop je nadležan za svoje monaštvo. Najviši organi crkve mogu da se bave stanjem u nekoj eparhiji ako ono nije regularno, ili ako nadležni episkop to zatraži. Zna se da sada sa monaštvom drugde nema nekih problema. Monasi dobro znaju koja je njihova pozicija u crkvi, zašto su otišli u manastir i koja poslušanja su prihvatili. U principu nema razloga da monasi kao pojedinci ili kao bratstva postaju "slučaj".
 

Ozbiljna vremena za hrišćanstvo

"Narod", odnosno vernici, toliko malo idu na bogosluženja, samo nekoliko posto. Zar to nije glavni problem naše crkve, a ne pojedinci koji misle da imaju monopol na istinu i pravoverje. Ozbiljna su vremena za celokupno hrišćanstvo, stavimo svaku temu na njeno pravo mesto, kaže Tucić.

Da li monah Artemije ugrožava misiju zvanične SPC i čiji je on sada klirik?
- Kao monah on je svakako u okvirima SPC, njegov arhijerej je sam patrijarh. Znači, bez njegovog blagoslova on ne može da postupa. On je sa blagoslovom patrijarha i saglasnošću sremskog episkopa boravio u Šišatovcu, odande je otišao i nije se vraćao. Sada je bez blagoslova na teritoriji jedne eparhije. Istorija crkve poznaje takve primere, i episkopa i monaha.

Kakva su iskustva u pravoslavnom svetu u sličnim slučajevima i kako ih rešavaju?
- Sličan problem ima i grčka crkva sa mitropolitom pirejskim Serafimom, on je jedan od gotovo 90 arhijereja, on podržava Artemija. Ako je on pojedinac, nije korektno reći "grčka crkva nas podržava". Može se zaključiti (kao i kod raščinjenog episkopa Diomida u Rusiji) da se radi o istom fanatizmu koji ne može da se preovlada u delu crkve. Naravno, takve grupacije imaju pravo da postoje, pluralizma mora biti i u veri, do stepena neosporavanja autoriteta Sabora.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2011. 13:21
Po tvojoj gadnoj faci se vidi da si antihrist,cega si ti strucnjak prodana duso,na budzetu si Vatikana kao i vecina papista na celu sa Patrijarhom Irinejom!
Utorak 15.03.2011. 18:37
Najveća krivica ovog "antisrbina" u očima desničara jeste - kazao je svoj stav, analizu, koja se njima nije svidela! I umesto da shvate da svako ima prava na svoj stav, i da je to nešto što je Ustavom države ganratovano, kao i da je to civlizacijska norma, oni su odmah krenuli u ofanzivu, ne birajući reči! Stvarno mi niste jasni!
Sreda 16.03.2011. 20:49
Koje li si ti vere Tucicu, da mi je znati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online