Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.03.2011.
19:13
RTS A

Ujedinjeni regioni zamenili G17 u Skupštini

Parlament Srbije danas raspravlja o izmenama Zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima. Predloženi zakoni omogućiće viši stepen jedinstvenog političkog delovanja, efikasnost Vlade i usaglašeno predstavljanje njene politike i stavova u javnosti, istakao je ministar Milan Marković. Današnju sednicu obeležilo je i formiranje novoe poslaničke grupe - Ujedinjeni regioni Srbije.

Poslanici načelno raspravljaju o novoj Vladi

Poslanici Skupštine Srbije na novoj sednici, koja je počela u 15 časova, objedinjeno raspravljaju o Izmenama zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima, čije je donošenje preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će rekonstruisana Vlada Mirka Cvetkovića imati najmanji broj ministara od Drugog svetskog rata.

Dinkić vodi novu poslaničku grupu

 

U parlamentu je formirana nova poslanička grupa - Ujedinjeni regioni Srbije, saopštila je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović. Šef te poslaničke grupe biće Mlađan Dinkić, a njegov zamenik Suzana Grubješić. 

Administrativni odbor potvrdio je poslanički mandat Dinkiću iz stranke G17 plus. Poslaničku grupu formirale su stranke G17 plus i koalicija "Zajedno za Šumadiju", a imaće 24 poslanika.

Marković je, obrazlažući pred poslanicima Izmene zakona o Vladi i Predlog zakona o ministarstvima, konstatovao da je samo 2004. godini u Vladi Srbije bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i Cvetkovićeva rekonstruisana Vlada, ali da je imala više posebnih organizacija.

Novi Zakon o ministarstvima je, kako je naveo, nužno doneti kako bi se obezbedilo efikasnije funkcionisanje vlade, racionalnija i funkcionalnija organizacija rada državne uprave i delotvoran i ekonomičan rad i efikasno ostvarivanje utvrđenih nadležnosti minstarstava.

Novim Zakonom je predviđeno da premijer može biti i ministar, kao i da su članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Uoči rasprave, potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da očekuje da u ponedeljak u Skupštini bude predstavljena nova Vlada, a premijer podnese ekspoze.

Trivanova je novinarima u parlamentu izjavila da će rekonstukcija ispuniti svoj cilj, samo ako Vlada bude brže i efikasnije odgovarala na svakodnevne probleme građana.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić negodovao je što u parlament nije došao premijer Mirko Cvetković da obrazloži predloge zakona. Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da predloženi zakoni ne zaslužuju podršku LDP-a, već samo kritiku.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor istakao je da je za tu stranku najvažnija politička stabilnost u zemlji i najavio da će poslanici SVM-a glasati za predložene izmene zakona, uz napomenu da smanjenje Vlade Srbije neće biti ekstremno značajno za državu i njene građane.

Informacije o radu Vlade, kako je predloženo, ne mogu se davati suprotno načinu određenom Poslovniku Vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informacije.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da Vlada ima 17 ministarstava

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 19:28
Pravilo je da se novoj vladi da rok od 100 dana da se pokaze. Kako god okrenu ceka ih juni mesec kada ce se napraviti polugodisnji obracun budzeta. Clanovi SNS za vraceni stiropor ce dobiti rolnu toalet papira, jer izgleda Seselj se u junu vraca da bude veselije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online