Utorak 08.03.2011.
19:13
RTS

Ujedinjeni regioni zamenili G17 u Skupštini

Poslanici načelno raspravljaju o novoj Vladi

Poslanici Skupštine Srbije na novoj sednici, koja je počela u 15 časova, objedinjeno raspravljaju o Izmenama zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima, čije je donošenje preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će rekonstruisana Vlada Mirka Cvetkovića imati najmanji broj ministara od Drugog svetskog rata.

Dinkić vodi novu poslaničku grupu

 

U parlamentu je formirana nova poslanička grupa - Ujedinjeni regioni Srbije, saopštila je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović. Šef te poslaničke grupe biće Mlađan Dinkić, a njegov zamenik Suzana Grubješić. 

Administrativni odbor potvrdio je poslanički mandat Dinkiću iz stranke G17 plus. Poslaničku grupu formirale su stranke G17 plus i koalicija "Zajedno za Šumadiju", a imaće 24 poslanika.

Marković je, obrazlažući pred poslanicima Izmene zakona o Vladi i Predlog zakona o ministarstvima, konstatovao da je samo 2004. godini u Vladi Srbije bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i Cvetkovićeva rekonstruisana Vlada, ali da je imala više posebnih organizacija.

Novi Zakon o ministarstvima je, kako je naveo, nužno doneti kako bi se obezbedilo efikasnije funkcionisanje vlade, racionalnija i funkcionalnija organizacija rada državne uprave i delotvoran i ekonomičan rad i efikasno ostvarivanje utvrđenih nadležnosti minstarstava.

Novim Zakonom je predviđeno da premijer može biti i ministar, kao i da su članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Uoči rasprave, potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da očekuje da u ponedeljak u Skupštini bude predstavljena nova Vlada, a premijer podnese ekspoze.

Trivanova je novinarima u parlamentu izjavila da će rekonstukcija ispuniti svoj cilj, samo ako Vlada bude brže i efikasnije odgovarala na svakodnevne probleme građana.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić negodovao je što u parlament nije došao premijer Mirko Cvetković da obrazloži predloge zakona. Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da predloženi zakoni ne zaslužuju podršku LDP-a, već samo kritiku.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor istakao je da je za tu stranku najvažnija politička stabilnost u zemlji i najavio da će poslanici SVM-a glasati za predložene izmene zakona, uz napomenu da smanjenje Vlade Srbije neće biti ekstremno značajno za državu i njene građane.

Informacije o radu Vlade, kako je predloženo, ne mogu se davati suprotno načinu određenom Poslovniku Vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informacije.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da Vlada ima 17 ministarstava

2024 © - Vesti online