Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.02.2011.
15:41
Vestionline, Beta A

Obeležen Dan državnosti Srbije

Odavanjem pošte učesncima Prvog srpskog ustanka, u Srbiji se obeležava Dan državnosti i Dan Vojske.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac polaže venac na grob neznanog junaka
 

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac položio je, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, venac na grob Neznanog junaka na Avali.

Nakon polaganja venca, Šutanovac je u knjigu utisaka zapisao: "Slava svim znanim i neznanim junacima koji su dali život za odbranu najveće vrednosti, slobode". Na kraju poruke, ministar odbrane je naveo: "Za prosperitetnu, demokratsku i slobodnu Srbiju".

Polaganju venaca na grobu Neznanog junaka na Avali prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković položio je lovorov venac na grob vožda Karađorđa na Oplencu u Topoli i odao poštu junacima Prvog srpskog ustanka.

"Danas smo odali počast Voždu Karađorđu i svim ostalim ustanicima koji su se hrabro borili za slobodu države i za izlazak iz dugogodišnjeg ropstva", rekao je Cvetković posle polaganja venca.

"Ona energija i ona snaga koju su oni ispoljili u toj borbi potrebna nam je i danas, ali ne zato da bismo ratovali, već da bismo stvarali bolju državu, da bismo ušli u reforme, napravili modernu evropsku Srbiju. I mi tu snagu imamo", istakao je premijer.

Cvetkovića je ispred crkve dočekalo tridesetak građana koji su nosili zastave na kojima je pisalo Kraljevina Srbija i koji su uzvikivali:" Živeo kralj" i "Živeo premijer Cvetković."

Odata pošta i u Orašcu

Centralna proslava Dana državnosti, Dana Vojske i Srbije i 207. godišnjice Prvog srpskog ustanka, održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu.

Kraj spomen obeležja Karađorđu i ustanicima, lovorov venac je u ime Vlade Srbije položio ministar vera Bogoljub Šijaković, zatim delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, princ Aleksanadar Karađorđević i predstavnici opštine Aranđelovac.

Počasna garda na obeležavanju Dana državnosti
 

Vence i cveće u Marićevića jaruzi i kraj spomenika Karađorđu Petroviću, položile su i brojne nevladine organizacije i udruženja koja neguju tradicije oslobodulačkih ratova Srbije i mnogi građani.

Obraćujući se stotinama prisutnih građana, predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić je istakao da su sa tog istorijskog mesta ustanici, iako se nisu slagali, krenuli u stvaranje moderne srpske države, jer su imali jasnu viziju i veru jedni u druge.

Karađorđev potomak, princ Aleksanadar Karađorđević je rekao da ustanak nije podignut da bi na mesto dahija došle vojvode, već da sloboda zameni ropstvo, a pravda i zakon nepravdu i bezakonje.

Na svečanosti u Marićevića jaruzi, uručena je tradicionalna nagrada za rodoljubivu poeziju "Odzivi Filipu Višnjiću" pesniku Đorđu Sladoju iz Novog Sada, koju mu je dodelilo Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak" u Orašcu.

Povodom Sretenja, pre podne je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu Svetu arhujerejsku liturgiju služio vladika šumadiski Jovan sa sveštenicima Orašačkog namesništva, a potom u Marićevića jaruzi i pomen Karađorđu i ustanicima.

Obeležavanje Sretenja i godišnjice Prvog srpskog ustanka pratilo je od ranih jutarnjih sati koloritna ikonografija više stotina pristalica raznih udruženja iz svih krajeva Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online