Utorak 15.02.2011.
15:41
Vestionline, Beta

Obeležen Dan državnosti Srbije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac polaže venac na grob neznanog junaka
 

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac položio je, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, venac na grob Neznanog junaka na Avali.

Nakon polaganja venca, Šutanovac je u knjigu utisaka zapisao: "Slava svim znanim i neznanim junacima koji su dali život za odbranu najveće vrednosti, slobode". Na kraju poruke, ministar odbrane je naveo: "Za prosperitetnu, demokratsku i slobodnu Srbiju".

Polaganju venaca na grobu Neznanog junaka na Avali prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković položio je lovorov venac na grob vožda Karađorđa na Oplencu u Topoli i odao poštu junacima Prvog srpskog ustanka.

"Danas smo odali počast Voždu Karađorđu i svim ostalim ustanicima koji su se hrabro borili za slobodu države i za izlazak iz dugogodišnjeg ropstva", rekao je Cvetković posle polaganja venca.

"Ona energija i ona snaga koju su oni ispoljili u toj borbi potrebna nam je i danas, ali ne zato da bismo ratovali, već da bismo stvarali bolju državu, da bismo ušli u reforme, napravili modernu evropsku Srbiju. I mi tu snagu imamo", istakao je premijer.

Cvetkovića je ispred crkve dočekalo tridesetak građana koji su nosili zastave na kojima je pisalo Kraljevina Srbija i koji su uzvikivali:" Živeo kralj" i "Živeo premijer Cvetković."

Odata pošta i u Orašcu

Centralna proslava Dana državnosti, Dana Vojske i Srbije i 207. godišnjice Prvog srpskog ustanka, održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu.

Kraj spomen obeležja Karađorđu i ustanicima, lovorov venac je u ime Vlade Srbije položio ministar vera Bogoljub Šijaković, zatim delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, princ Aleksanadar Karađorđević i predstavnici opštine Aranđelovac.

Počasna garda na obeležavanju Dana državnosti
 

Vence i cveće u Marićevića jaruzi i kraj spomenika Karađorđu Petroviću, položile su i brojne nevladine organizacije i udruženja koja neguju tradicije oslobodulačkih ratova Srbije i mnogi građani.

Obraćujući se stotinama prisutnih građana, predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić je istakao da su sa tog istorijskog mesta ustanici, iako se nisu slagali, krenuli u stvaranje moderne srpske države, jer su imali jasnu viziju i veru jedni u druge.

Karađorđev potomak, princ Aleksanadar Karađorđević je rekao da ustanak nije podignut da bi na mesto dahija došle vojvode, već da sloboda zameni ropstvo, a pravda i zakon nepravdu i bezakonje.

Na svečanosti u Marićevića jaruzi, uručena je tradicionalna nagrada za rodoljubivu poeziju "Odzivi Filipu Višnjiću" pesniku Đorđu Sladoju iz Novog Sada, koju mu je dodelilo Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak" u Orašcu.

Povodom Sretenja, pre podne je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu Svetu arhujerejsku liturgiju služio vladika šumadiski Jovan sa sveštenicima Orašačkog namesništva, a potom u Marićevića jaruzi i pomen Karađorđu i ustanicima.

Obeležavanje Sretenja i godišnjice Prvog srpskog ustanka pratilo je od ranih jutarnjih sati koloritna ikonografija više stotina pristalica raznih udruženja iz svih krajeva Srbije.

2024 © - Vesti online