Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 08.02.2011.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Brisel nije jedina adresa

"Srbija treba da se okrene tamo gde joj je interes, a to nije samo Evropska unija", kaže poslanik DSS-a u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bivši ministar u vladi Vojislava Koštunice Slobodan Samardžić

Slobodan Samardžić: Srbija da sledi svoj interes
 



Polufinalnoj folklorijadi za Južnu Nemačku u Švebiš Gmindu prisustvovao je i Slobodan Samardžić, poslanik DSS-a. Bila je to prilika za susret i razgovor za "Vesti".

Gde je danas Srbija, na evropskom putu bez alternative, ili ima još neki izbor?

- Nikad ne postoji samo jedan put, to država ne bi smela da dopusti. Evropska unija je za Srbiju neobično važna, ali nije sve. Srbija treba da se orijentiše tamo gde joj je interes, a to nije samo Evropska unija nego širom sveta. Zato bi Srbija, pored Evropske unije, morala da se okreće i drugim tržištima, kulturama i drugim prijateljima, polazeći od svojih interesa i ni od čega drugog.

Kako vidite trenutni odnos opozicije i vlasti u Srbiji?

- Uvek postoje šanse za opoziciju u borbi za vlast, ali ona mora da nađe svoj zajednički program, to je u ovom trenutku najvažnije. Neki imaju snagu, a nemaju program, a drugi imaju program, a nemaju snagu. Samo ako bi se to dvoje udružilo opozicija bi mogla da predstavlja stvarnu snagu, ali ne samo radi nje same nego radi Srbije.

Kakva vlast takva i opozicija


Jaka vlast mora imati jaku opoziciju, a danas Srbija ima slabu vlast i slabu opoziciju. Dakle, treba ojačati i jedno i drugo da bi opozicija imala snagu za pokretanje bilo kakvih promena.

 

Da li će se to uskoro dogoditi?

- Ne mogu da prognoziram i kažem da je to i kada moguće ili nemoguće. U Srbiji se događaji odvijaju plahovito i neočekivano. Ako racionalno gledamo, vreme oporavka i opšte konsolidacije nije blizu, ali Srbija je često iznenađivala i samu istoriju pa je pravila svoje napredne poteze i onda kada se to od nje nije očekivalo. Nadajmo se da to i ovog puta nećemo dugo čekati.

Kakav je Vaš utisak posle svega što ste videli na polufinalnoj folklorijadi u Svebiš Gmindu?

- Ja sam zaista oduševljen ovim događajem, pogotovo što su učesnici lepo igrali i pevali i pokazali su da na pravi način neguju našu tradiciju, tako da bi se i matica mogla postideti pred njima.

Da li bi matica mogla više da učini na negovanju naše tradicije i kulture u dijaspori?

- Pravo govoreći, matica mora prvo sebe da sredi. Međutim, ona ne treba da čeka da sredi sebe kako bi pomogla dijaspori. Dijaspora je isto toliko važno pitanje koliko i sama matica, jer je ona njen deo. Naši ljudi se tako i osećaju u dijaspori, a najbolji dokaz za to je i ovaj događaj i način na koji, pre svega mladi ljudi, sa puno ljubavi i velikim oduševljenjem pristupaju očuvanju naše tradicije.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 12:10
Напредњаци су странка без програма, односно, освајање власти им је једини програм и интерес. Тако ја разумем Самарџића и мислим да је добрано у праву.
Utorak 08.02.2011. 12:54
Do juče mu je na prvom mestu bio Kosmet, sada priča kao ministar za dijasporu iz SPO, a očekuje da Srbija iznenadi sebe pa mu vlast padne u krilo. Izgleda da je i njemu leglo da Kosmet ode pa da se sada glože oko gole vlasti kao kerovi oko oglodane koske. Vreme je za one do 30 godina, koji ne misle na penziju i banjska lečilišta nego od čega će da dižu decu.
Utorak 08.02.2011. 15:00
I ovaj Samardžić mlati ! Niko nije rekao da ako Srbija uđe u EU moraće samo njoj da se obraća ! Pa naravno da ne ! Takođe svaka evropska država hrani svoje lične veze i interese u sa ostalim državama u svetu ! Samo blebleta, govoria ništa ne kaže !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online