Utorak 08.02.2011.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Brisel nije jedina adresa

Slobodan Samardžić: Srbija da sledi svoj interes
 



Polufinalnoj folklorijadi za Južnu Nemačku u Švebiš Gmindu prisustvovao je i Slobodan Samardžić, poslanik DSS-a. Bila je to prilika za susret i razgovor za "Vesti".

Gde je danas Srbija, na evropskom putu bez alternative, ili ima još neki izbor?

- Nikad ne postoji samo jedan put, to država ne bi smela da dopusti. Evropska unija je za Srbiju neobično važna, ali nije sve. Srbija treba da se orijentiše tamo gde joj je interes, a to nije samo Evropska unija nego širom sveta. Zato bi Srbija, pored Evropske unije, morala da se okreće i drugim tržištima, kulturama i drugim prijateljima, polazeći od svojih interesa i ni od čega drugog.

Kako vidite trenutni odnos opozicije i vlasti u Srbiji?

- Uvek postoje šanse za opoziciju u borbi za vlast, ali ona mora da nađe svoj zajednički program, to je u ovom trenutku najvažnije. Neki imaju snagu, a nemaju program, a drugi imaju program, a nemaju snagu. Samo ako bi se to dvoje udružilo opozicija bi mogla da predstavlja stvarnu snagu, ali ne samo radi nje same nego radi Srbije.

Kakva vlast takva i opozicija


Jaka vlast mora imati jaku opoziciju, a danas Srbija ima slabu vlast i slabu opoziciju. Dakle, treba ojačati i jedno i drugo da bi opozicija imala snagu za pokretanje bilo kakvih promena.

 

Da li će se to uskoro dogoditi?

- Ne mogu da prognoziram i kažem da je to i kada moguće ili nemoguće. U Srbiji se događaji odvijaju plahovito i neočekivano. Ako racionalno gledamo, vreme oporavka i opšte konsolidacije nije blizu, ali Srbija je često iznenađivala i samu istoriju pa je pravila svoje napredne poteze i onda kada se to od nje nije očekivalo. Nadajmo se da to i ovog puta nećemo dugo čekati.

Kakav je Vaš utisak posle svega što ste videli na polufinalnoj folklorijadi u Svebiš Gmindu?

- Ja sam zaista oduševljen ovim događajem, pogotovo što su učesnici lepo igrali i pevali i pokazali su da na pravi način neguju našu tradiciju, tako da bi se i matica mogla postideti pred njima.

Da li bi matica mogla više da učini na negovanju naše tradicije i kulture u dijaspori?

- Pravo govoreći, matica mora prvo sebe da sredi. Međutim, ona ne treba da čeka da sredi sebe kako bi pomogla dijaspori. Dijaspora je isto toliko važno pitanje koliko i sama matica, jer je ona njen deo. Naši ljudi se tako i osećaju u dijaspori, a najbolji dokaz za to je i ovaj događaj i način na koji, pre svega mladi ljudi, sa puno ljubavi i velikim oduševljenjem pristupaju očuvanju naše tradicije.

2024 © - Vesti online