Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 25.01.2011.
18:59 >> 22:48h
Vestionline A

Zukorlić: SPC da se ogradi od "svetosavizacije" Bošnjaka

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da se ogradi od, kako se navodi, prisilnog učešća muslimanske dece u proslavi Dana Svetog Save kao školske slave u Srbiji.

Ovo nije u interesu SPC: Muftija Muamer Zukorlić

Mešihat je poručio da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni Srpske pravoslavne crkve, ni države.

Mešihat je oštro osudio, kako je navedeno, "hajku režima protiv Islamske zajednice", koja se "sprovodi posredstvom režimskih medija zbog činjenice da je Mešihat pozvao muslimansku decu da ne učestvuju na svečanostima obeležavanja školske slave Sveti Sava".

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je pozvao da učenici muslimanske veroispovesti ne prisustvuju školskim proslavama dana Svetog Save, ocenivši da je to nedopustivo u sekularnoj drzavi, kakva je Srbija.

Zaštitnik građana Saša Janković na to je odgovorio da je Sveti Sava, pored toga što je bio duhovnik i poglavar pravoslavne crkve, bio i začetnik pismenosti i obrazovanja i da, stoga, smatra da je proslava dana školske slave u Srbiji "način podsećanja svih na značaj obrazovanja i ličnog pregalaštva, a ne mesto i vreme za ispoljavanje verske pripadnosti".

Zbog ovog stava Jankovića Mešihat ga je optužio da "štiti režim, a ne prava građana".

Navodi se da će organi Islamske zajednice procesuirati pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama "sve službene, medijske i druge pritiske".


Bošnjačka kulturna zajednica, koju takođe predvodi muftija Muamer Zukorlić, uputila je otvoren poziv ministru prosvete Žarku Obradoviću da prisustvuje tribini o, kako se navodi, "nametanju školske slave Sveti Sava bošnjačkoj deci", koja će se održati 27. januara u 19 sati u prostorijama mešihata u Novom Pazaru.

"Poštujemo i uvažavamo svaki verski i nacionalni praznik svih naroda, ali ne prihvatamo da nam bilo ko nameće ono što ne pripada našem narodu. Svaki skup koji organizujemo i tema koju pokrećemo otvoreni su za dijalog, debate, kritičke osvrte, komentare i analize", navodi se u pozivu ministru Obradoviću.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 19:06
Zelim muftiji Zukorlicu sretnu slavu SVETOG SAVU i da jos dugo slavi u zdravlju i veselju.
Utorak 25.01.2011. 19:37
Ухапсити ћелаво брадатог клемпоњу!!!
Utorak 25.01.2011. 20:13
Zasto neko neucutka ovog smrada,dokle ce da vredja SRPSKU ZEMLJU I SRPSKE SVETINJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online