Utorak 25.01.2011.
18:59 >> 22:48h
Vestionline

Zukorlić: SPC da se ogradi od "svetosavizacije" Bošnjaka

Ovo nije u interesu SPC: Muftija Muamer Zukorlić

Mešihat je poručio da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni Srpske pravoslavne crkve, ni države.

Mešihat je oštro osudio, kako je navedeno, "hajku režima protiv Islamske zajednice", koja se "sprovodi posredstvom režimskih medija zbog činjenice da je Mešihat pozvao muslimansku decu da ne učestvuju na svečanostima obeležavanja školske slave Sveti Sava".

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je pozvao da učenici muslimanske veroispovesti ne prisustvuju školskim proslavama dana Svetog Save, ocenivši da je to nedopustivo u sekularnoj drzavi, kakva je Srbija.

Zaštitnik građana Saša Janković na to je odgovorio da je Sveti Sava, pored toga što je bio duhovnik i poglavar pravoslavne crkve, bio i začetnik pismenosti i obrazovanja i da, stoga, smatra da je proslava dana školske slave u Srbiji "način podsećanja svih na značaj obrazovanja i ličnog pregalaštva, a ne mesto i vreme za ispoljavanje verske pripadnosti".

Zbog ovog stava Jankovića Mešihat ga je optužio da "štiti režim, a ne prava građana".

Navodi se da će organi Islamske zajednice procesuirati pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama "sve službene, medijske i druge pritiske".


Bošnjačka kulturna zajednica, koju takođe predvodi muftija Muamer Zukorlić, uputila je otvoren poziv ministru prosvete Žarku Obradoviću da prisustvuje tribini o, kako se navodi, "nametanju školske slave Sveti Sava bošnjačkoj deci", koja će se održati 27. januara u 19 sati u prostorijama mešihata u Novom Pazaru.

"Poštujemo i uvažavamo svaki verski i nacionalni praznik svih naroda, ali ne prihvatamo da nam bilo ko nameće ono što ne pripada našem narodu. Svaki skup koji organizujemo i tema koju pokrećemo otvoreni su za dijalog, debate, kritičke osvrte, komentare i analize", navodi se u pozivu ministru Obradoviću.

2024 © - Vesti online