Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.12.2010.
16:11
Novosti A

Zukorlić gradi porodilište za muslimanke

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, najavio gradnju novih ustanova: gimnazije i porodilište, zbog navodne diskriminacije muslimana.

Bebe su bebe. Sve su iste!

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je na poslednjoj sednici doneo odluku da u Novom Pazaru otvori kliniku sa porodilištem, opštu gimnaziju i muzej Islamske zajednice. U javnosti se ovaj najava tumači kao novi potez muftije Zukorlića da predstavi kako o “ugroženim muslimanima” na Sandžaku nema ko drugi da brine do muftija.

U sastavu Mešihata Islamske zajednice već rade dečije ustanove - vrtići “Reuda” i “Vildan”, Islamski fakultet, Medresa, Izdavačka kuća “Kelemeh”... Mešihat je i osnivač Internacionalniog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je predsednik muftija Muamer Zukorlić.

Bliski muftijin saradnik i portparol Mešihata Sead Šaćirović u ponedeljak je za “Novosti” izjavio da nema ničega neobičnog u tome što Islamska zajednica otvara ove institucije i želi da pomogne svojim vernicima i svim građanima. Prema njegovim rečima, one će biti otvorene za Bošnjake, Srbe, Rome i sve ostale koji ovde žive.

Ne odgovarajući na pitanje čijim novcem i na čijem placu će da budu izgrađeni, Šaćirović objašnjava zašto je Mešihat odlučio da gradi upravo ove institucije.

"Ova odluka proizilazi iz našeg nezadovoljstva diskriminatorskim odnosom režima prema muslimanima. Zato i tražimo rešenje kako da sebi obezbedimo adekvatno lečenje i školovanje. Otvaranje muzeja Islamske zajednice ima za cilj zaštitu naše kulture, kako verske tako i nacionalne", kaže Šaćirović.

Predstavnici vlasti u Novom Pazaru izbegavaju bilo koju vrstu komentara. Gotovo frustrirajuće dočekuju svako pitanje koje stiže iz medija, pa i ovo - koga inače leče i školuju domovi zdravlja i škole u Novom Pazaru i na Sandžaku i zbog čega Mešihat mora da gradi nove za ugrožene muslimane. Odgovaraju uglavnom nezadavoljstvom što se rečima Muamera Zukorlića pridaje toliki značaj, i uveravaju da bi njegov uticaj ovde bio manji kada mu se glas ne bio daleko čuo i obavezno izbegavaju da im se pomene ime. Kažu: "Kad o tome ćute vlasti u Beogradu, što mi da pričamo".

Direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru primarijus dr Avdo Ćeranić u ponedeljak je rekao da je ovdašnji Zdravstveni centar jedan od boljih u Srbiji, da postoji skoro 50 godina, da je u stalnom razvoju i da leči sve građane ne samo Novog Pazara, Sjenice i Tutina, gde su Bošnjaci u većini, već i žitelje Raške, Leposavića, Zubinog Potoka, Rožaja....

Ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglašava Ćeranić, gravitira više od 250.000 korisnika iz celog regiona, svakome ko je zatraži - ovde se pruža najadekvatnija lekarska pomoć ili se upućuje u druge zdravstvene centre Srbije. 

POVEZANE VESTI

Utorak 21.12.2010. 16:58
Расиста! Где су сад оне курве што бране људска права и тековине антифашизма?! Где је српска полиција, да дохвати па да бије, где је?! Можда сам изрекао зубате речи... А можда и нисам. Срами се Србијо!
Utorak 21.12.2010. 18:16
jos uvek jugoslovenska srbija u beogradu , mirno gleda kako separatisti svih boja napadaju srbiju.niko ne reaguje. srbi iz srbije moraju poceti da vode brigu o svom maticnom prostoru,zar ne?
Utorak 21.12.2010. 19:06
Njegove postupke teraju na multietničku mržnju i segregaciju. Dali će neki naš ministar ili obvinitel imati dovolnjo mu.a da poštuje zakon i da ga sprovodi u ovom slučaju ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online