Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 22.09.2014.
13:31
B92 A

"Pohod na Hadžet je miran performans"

"Parada uniformisanih muškaraca u pohodu na Hadžet bila je jedan performans, a to se sada koristi protiv mene", rekao je za TV B92 muftija Muamer Zukorlić. On je naglasio da je čitava manifestacija prošla bez incidenata, a da je događaj zloupotrebljen i da je njime manipulisano.

Muftija kaže da je manifestacija zloupotrebljena

Pristalice muftije Muamera Zukorlića organizovano su 4. septembra išli na Hadžet, mesto na kome su pre 70 godina streljani Bošnjaci. Na čelu povorke hodali su mladići u zelenim unifomama s fesovima na glavama, učenici verske škole medrese.

Javnost je u zelenimodelima prepoznala uniforme koje je za vreme Drugog svetskog rata nosila milicija Aćif-efendije, ratnog gradonačelnika Novog Pazara, koji je sarađivao s okupatorom. Država nije reagovala ovim povodom, a ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da nema elemenata povećanih bezbednosnih pretnji.

Zukorlić je rekao da se pohod na Hadžet događa već četiri godine zaredom, ali da je jedino ovoga puta ova, kako je rekao, "kulturno-komemorativna manifestacija" privukla pažnju. On je dodao da su mediji zloupotrebili i manipulisali time i da su se zato širile panika i laži. Narodnog poslanika Meha Omerovića optužio je da raspaljuje paniku i da mu više smeta ko kakvu kapu nosi nego što je ubijeno 2.000 Musilimana.

Šta je sporno? Imali su elegantne cipele, kaže muftija Zukorlić
 

"Svako može da nosi kapu koju hoće i košulju koju hoće", rekao je muftija i dodao: "Organizator je izabrao taj način, da deo te manifestacije ima taj detalj, da ima bošnjačku kapu, i ne samo bošnjačku - fes, i zelene košulje, i ničega nema tu militantnog. Čak su nosili elegantne cipele".

Zukorlić kaže da je pohod na Hadžet bio samo performans, koji je prošao bez ijednog incidenta.

"To je bio komemorativni performans koji se desio usred bela dana na gradskom trgu, na zvanično prijavljenom skupu, sve je proteklo bez incidenta i to je faktografija, a ostalo je zloupotreba", objasnio je Zukorlić.

"Poruka je jasna: njima se učinilo da je ovde muftija napravio kiks na osnovu kog bi njega trebalo raščerečiti... Zlo je i za državu i narod kad imamo političare i ljude iz medija koji se ne ustežu kakve će hajke podići zarad svojih političkih ciljeva", dodao je muftija.

S Vučićem bolje nego s Tadićem

Govoreći o odnosu vlasti prema Islamskoj zajednici u Srbiji, Zukorlić kaže da su za vreme Tadićeve vlade imali u svakom procesu opstrukciju, zid, da je, kako je rekao, vlast "davala odrešene ruke političarima iz Sandžaka da nas uništavaju", a da sada nema te opstrukcije. Međutim, kako je dodao, nije dobro da se čeka i da se živi na najavama, već da očekuje da počne rešavanje problema koji stoje pred bošnjačkom zajednicom.

Na konstataciju da je o sadašnjem rukovodstvu govorio da su "iskreni četnici", kaže da to svakako "nije omiljena stvar kada je u pitanju Sandžak", ali da im je data šansa.

"Kazao sam da je znatno bolje nego što je bilo, ali da je neophodno da se neka pitanja, koja se tiču identiteta Bošnjaka i Sandžaka, reše", dodao je Zukorlić.

Na pitanje šta ga sprečava da o tim problemima razgovara s Vučićem, muftija je odgovorio - "ništa".

"Ali želim da Vlada pokaže spremnost da rešava, ovo su javni problemi, definisani problemi, svi ovi predmeti su kod Vlade, neka izvoli Vlada ili neko iz Vlade neka pokrene rešavanje pitanja... Ukoliko premijer ili bilo ko drugi smatra da od mene može da ima koristi, u meni će imati sagovornika", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.09.2014. 13:45
ОВО ЈЕ БИО ЊИН ПЕРФОРМАНС,А САД ЋЕ ДА БУДЕ НАШ.ЧЕТНИЧКИ,У РЕЖИЈИ БРАТИСЛАВА,БРАЦЕ ЖИВКОВИЋА,НЕК СИ НАМ ЖИВ И ЗДРАВ БРАЦО,БОГ ТИ ЗДРАВЉА И СРЕЋЕ ДАО,ЧУВАЈ НАМ РАШКУ ОБЛАСТ ОД ЛОЈАВИХ БАЛИЈАША
Ponedeljak 22.09.2014. 13:43
u Padinjak, na branje paprike.
Ponedeljak 22.09.2014. 13:57
Зукорлић ће нама да објашњава о чему се ту ради, као да смо ми ћорави! На делу је покушај формирање Војске Санџака у складу са њиховим прецима, фашистима балијама! Запад им даје ветар у леђа а уз помоћ домаћих издајника на власти они имају пуну промоцију у Србији! Све су то иста говна која треба истребити до задњег!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online