Utorak 21.12.2010.
16:11
Novosti

Zukorlić gradi porodilište za muslimanke

Bebe su bebe. Sve su iste!

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je na poslednjoj sednici doneo odluku da u Novom Pazaru otvori kliniku sa porodilištem, opštu gimnaziju i muzej Islamske zajednice. U javnosti se ovaj najava tumači kao novi potez muftije Zukorlića da predstavi kako o “ugroženim muslimanima” na Sandžaku nema ko drugi da brine do muftija.

U sastavu Mešihata Islamske zajednice već rade dečije ustanove - vrtići “Reuda” i “Vildan”, Islamski fakultet, Medresa, Izdavačka kuća “Kelemeh”... Mešihat je i osnivač Internacionalniog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je predsednik muftija Muamer Zukorlić.

Bliski muftijin saradnik i portparol Mešihata Sead Šaćirović u ponedeljak je za “Novosti” izjavio da nema ničega neobičnog u tome što Islamska zajednica otvara ove institucije i želi da pomogne svojim vernicima i svim građanima. Prema njegovim rečima, one će biti otvorene za Bošnjake, Srbe, Rome i sve ostale koji ovde žive.

Ne odgovarajući na pitanje čijim novcem i na čijem placu će da budu izgrađeni, Šaćirović objašnjava zašto je Mešihat odlučio da gradi upravo ove institucije.

"Ova odluka proizilazi iz našeg nezadovoljstva diskriminatorskim odnosom režima prema muslimanima. Zato i tražimo rešenje kako da sebi obezbedimo adekvatno lečenje i školovanje. Otvaranje muzeja Islamske zajednice ima za cilj zaštitu naše kulture, kako verske tako i nacionalne", kaže Šaćirović.

Predstavnici vlasti u Novom Pazaru izbegavaju bilo koju vrstu komentara. Gotovo frustrirajuće dočekuju svako pitanje koje stiže iz medija, pa i ovo - koga inače leče i školuju domovi zdravlja i škole u Novom Pazaru i na Sandžaku i zbog čega Mešihat mora da gradi nove za ugrožene muslimane. Odgovaraju uglavnom nezadavoljstvom što se rečima Muamera Zukorlića pridaje toliki značaj, i uveravaju da bi njegov uticaj ovde bio manji kada mu se glas ne bio daleko čuo i obavezno izbegavaju da im se pomene ime. Kažu: "Kad o tome ćute vlasti u Beogradu, što mi da pričamo".

Direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru primarijus dr Avdo Ćeranić u ponedeljak je rekao da je ovdašnji Zdravstveni centar jedan od boljih u Srbiji, da postoji skoro 50 godina, da je u stalnom razvoju i da leči sve građane ne samo Novog Pazara, Sjenice i Tutina, gde su Bošnjaci u većini, već i žitelje Raške, Leposavića, Zubinog Potoka, Rožaja....

Ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglašava Ćeranić, gravitira više od 250.000 korisnika iz celog regiona, svakome ko je zatraži - ovde se pruža najadekvatnija lekarska pomoć ili se upućuje u druge zdravstvene centre Srbije. 

2024 © - Vesti online