Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.02.2012.
10:38 >> 10:38h
Mondo A

Akcija "Zoološki vrt": Uhapšena trojka odbija da jede

Zbog Lukinog oca akcija hapšenja u Valnesiji nazvana "Zoološki vrt". Luka Bojović, Vladimir Milisavljević Budala, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović odbijaju hranu i vodu. Srbija poslala preliminarni zahtev za izručenje.

Uhapšeni odbijaju da jedu, plaše se seruma istine
 

Kako prenose "Novosti" Luka Bojović, Vladimir Milisavljević Budala, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović, koji su uhapšeni u četvrtak u Valensiji, odbijaju zatvorsku hranu i vodu jer se boje da bi policija mogla da im "podmetne" serum istine.

O tome je u ponedeljak govorio španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz predstavljajući rezultate akcije "Zoološki vrt" kako je glasilo šifrovano ime operacije hapšenja Luke Bojovića.

Dijaz je objasnio i da nema razloga da se uhapšeni plaše da će ih neko na prevaru naterati da govore jer španska policija ne koristi takve metode.

Prema Konvenciji Saveta Evrope o ekstradiciji, pošto se okrivljeni izruči državi koja je od druge tražila njegovo izručenje, on se više ne može goniti za krivična dela koja nisu bila navedena u zahtevu za izručenje, objasnio je Homen.


To, kako je istakao, znači da zahtev za izručenje mora da obuhvati sva dela za koja se goni, kao i ona za koja se sumnjiči, kako bi pred našim pravosudnim ogranima mogli da odgovaraju za sva krivična dela koja su učinili, među kojma je veliki broj ubistava.

"Reč je o veoma opasnim i pametnim ljudima koji su izbegavali policijske potrage u nekoliko evropskih zemalja. Svi su trenirani poput vojnih profesionalaca",opisao je Dijaz uhapšene i objasnio da je akcija dobila tako slikovito ime jer je otac Luke Bojovića direktor beogradskog zoološkog vrta.

Vuk Bojović, otac uhapšenog Luke, juče je u izjavi za beogradsku "Pravdu" naveo da njegov sin nije opasan kriminalac i da mu je sve "smeštenu".

Vođa akcije otkrivanja i hapšenja srpskih kriminalaca, komesar Serafin Kastro, rekao je da je Luka Bojović poslednje tri godine živeo u regionu Levant.

"Vodio je "normalan život", objasnio je Kastro. "On je oženjen i ima nekoliko dece koja su dobri sportisti i đaci. Važe za najbolje učenike u svojim razredima."

Bojoviću, koji je već godinu i po dana bio u bekstvu, u odsustvu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" i na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.


Petrić je pravosnažno osuđen zbog ubistva na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.


Španski sud je odredio pritvor Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću zbog posedovanja oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i opiranja hapšenju.

Početak operacije "Zoološki vrt" bio je lociranje žene Luke Bojovića kao i njegovih rođaka. Odatle se mreža širila na njegove bliske prijatelje i saradnike.

Posle nekoliko meseci prisluškivanja i praćenja u mrežu je upao i Vlada Budala, koji ih je u četvrtak "odveo" do restorana u kojem je sedeo Bojović sa saradnicima.

Ministar španske policije nazvao je operaciju hapšenja "izuzetim uspehom" koji je eliminisao "jednu od srpskih kriminalnih grupa koje su se uzdigle posle rata na Balkanu i stvarale nesigurnost u nekoliko evropskih zemalja".

"Samo u Srbiji i Holandiji oni su odgovorni za više od 20 ubistava u sklopu svojih kriminalnih aktivnosti koje obuhvataju i krijumčarenje droge i organizaciju prostitucije", rekao je Dijaz na predstavljanju arsenala oružja i novca koji su pronađeni u iznajmljenom stanu u ulici Nino Bravo 3, prenose "Novosti".

Iz Holandije je juče stigla informacija da ova država neće tražiti njihovo izručenje.

Slobodan Homen danas je izjavio da je Ministarstvo pravde Srbije uputilo Španiji preliminarni zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića i dvojice pripadnika "zemunskog klana".

Navodeći da se upravo na španski jezik prevodi izuzetno obimna dokumentacija koja se šalje uz zatev za izručenje i broji više 1.700 strana, državni sekretar Ministarstva pravde je rekao da dokumentacija mora da bude potpuna.

Osvrćući se na postupak koji je protiv Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića pokrenut u Španiji zbog posedovanja arsenala oružja, državni sekretar je istakao da je Tužilaštvo za organizovani kriminal počelo pregovore sa španskim kolegama oko njihovog procesuiranja.

Tužioci treba da se dogovore na koji način i gde će biti procesuirani s obzirom da su u Srbiji optuženi za najteža krivična dela, ukazao je Homen.

Španski sud je, pre dva dana, Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću odredio pritvor.

Prema Konvecniji o ekstradiciji Saveta Evrope, pritvor može da traje do godinu dana, a odlučivanje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju je dvostepeno.

Prvostepenu odluku doneće španski sud pošto razmotri dokumentaciju i zahtev za izručenje, na koju okrivljeni imaju pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Španije.

"Realno do izručenja najranije može doći tek za nekoliko meseci, ali s obzirom na važnost ovog predmeta očekujem da španski pravosudni organi efikasno postupaju", naglasio je Homen.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 11:30
Zasto mesati ZOO vrt i jednog cestitog coveka sa njegovim sinom? Ipak svako odgovara za svoje postupke..
Utorak 14.02.2012. 11:31
Nemojte vređati životinje .
Utorak 14.02.2012. 19:09
Cuj operacija zoloski vrt. Na koje zivotinje ih potsecaju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online