Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.10.2011.
14:02
Đ. Barović - Vesti A

Haški tužioci lažirali istragu

Haški tribunal odbacio je kao neosnovane tvrdnje lidera radikala Vojislava Šešelja da je tužilaštvo zastrašivalo i podvrgavalo pritiscima svedoke koji su odbili da svedoče protiv njega.

  

U saopštenju Tribunala se navodi da je u izveštaju sačinjenom na više od 250 strana utvrđeno da su "neki od svedoka dali lažne izjave o navodnim pritiscima, da su izjave drugih bile preterivanje, a dobar deo svedoka zapravo nikada nije ni bio intervjuisan od strane tužioca!

Međutim, neki od svedoka koji su javno izneli tvrdnje da im je prećeno tvrde da je takav zaključak Tribunala apsurdan jer ih niko, uključujući i "prijatelja suda" iz Haga, nije saslušao povodom tvrdnji koje su izneli!

Ucene nazvali kultivisanjem


Boris Aleksić navodi da mu je najzanimljiviji paragraf 136 ovog izveštaja u kome doslovce stoji: "Rad tužilaštva bio je usmeren da kultiviše insajdere kao svedoke".


- Neverovatno je da se pretnje i ucene nazivaju kultivisanjem. Pa to je rasistički odnos prema ljudima. Ispada da su Srbi niža bića - kaže ogorčeno Aleksić.

- Istraga je pokrenuta 18. avgusta prošle godine. Od tada, pa sve do danas niko me nije kontaktirao, a kamoli razgovarao povodom optužbi koje sam javno izneo u sudnici Haškog tribunala. Apsurdno je da, koliko znam, taj istražitelj nije kontaktirao ni bilo kog drugog svedoka, pa me zanima na osnovu čega je zaključio da nam nije prećeno, jel tako što su mu ljudi iz tužilaštva rekli: "Nismo mi, majke mi" - pita se Petković koji je zbog odbijanja da svedoči kao svedok optužbe protiv Šešelja 2008. godine, osuđen na četiri meseci zatvora.

Potom se po nalogu suda ipak pojavio i izneo tvrdnje da su mu otvoreno pretili tužioci Hildegard Uerc-Reclaf i Danijel Sakson.

- Potanko sam objasnio kako mi je prećeno i valjda je bilo logično da se te moje tvrdnje provere i ako se utvrdi da sam lagao da odgovoram zbog toga. Međutim, niko me nije zvao da bi me dodatno pitao oko onoga što sam izjavio i to je za mene potpuno zapanjujuće. Novi šok je ovaj izveštaj Tribunala - ističe Petković.

Član Pravnog tima odbrane Vojislava Šešelja Boris Aleksić dodaje da je niko od njih još nije video izveštaj prijatelja suda, već samo javnu verziju ovog izveštaja koja je - cenzurisana.

- Više od pola tog izveštaja je precrtano crnim markerom, pa se ništa ne može saznati o optužbama protiv Karle Del Ponte i njenih saradnika, ali ni o svedocima, jer taj istražitelj čak nije znao ni njihova prava prezimena pa je većinu prekrstio sa "č" umesto "ć" na kraju - kaže Aleksić i dodaje da je u svim zapadnim zemalja kod ovakvih postupaka sasvim uobičajena praksa da se kontaktira i strana koja je podnela krivičnu prijavu, ali da ovde niko nije kontaktirao ni Šešelja, ni njegov tim odbrane.

- Sve ukazuje da u ovoj istrazi nije utvrđena istina jer to nekome nije odgovaralo. Odgovorno tvrdim da su pritisci, i to veoma ozbiljni, i te kako postojali. Uostalom, to je u svojoj knjizi tvrdila i Florens Artman, koja je objasnila da američke i britanske tajne službe kroje rad ovog suda - zaključuje Aleksić. 

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 14:35
Crknite dusmani!
Petak 28.10.2011. 14:43
Sta jos da se kaze a da vec nije poznato u vezi ovog antisrpskog tribunala. Osnovan je i finansiran od strane SAD pod plastom UN da bi ih amnestirao od njihovih zlocina i kao jedine krivce proglasio Srbe. Svi ostali su samo "marketing" da bi se prikrila njegova stavrna funkcija. Gospodin Seselj je u zatvoru potpuno bespravno, na osnovu izmisljenih svedoka i verovatno je jedina osoba u istoriji kojoj se sudi ne zbog dela ili pokusaja, vec zbog navodnih namera!? Pravi razlog je to sto je kao politicki lider pretnja izdajnickoj proNATO vladi, i tu ce i ostati ziv ili mrtav da bi oni mogli mirno da zavrsavaju svoj prljavi posao razbijanja Srbije.
Petak 28.10.2011. 16:12
NOVA Evropa ima isto ili zesce misljenje o Srbima i o VOJISLAVU SESELJU kao sto ga je imala stara Evropa od vremena Austrougara. OVO je poznato svakom Srbinu ali -- - r o d o lj u b u! Da podsetim omladinu na II -i svetski rat .Svabe su za jednog ubijenog firerovca streljali 100-u Srba a za jednog ranjenog 50 Srba. Nemojte ovo nikad zaboraviti.! U DVA svetska rata ubili su nam CETIRI MILIONA SRBA. Danas su ponovo na KOSOVU I METOHIJI . SUDJENJE SESELJU JE sudjenje SRPSKOM NARODU.! DUKI59
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online