Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.07.2011.
09:08 >> 20:50h
Beta A

Hadžić u Sheveningenu

Haški optuženik Goran Hadžić prebačen je oko 16 sati u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu.

 

 

Specijalni izveštač iz Haga javlja da su nekoliko minuta posle 16 sati u zgradu pritvora u Sheveningenu ušla dva blindirana automobila, u kojima su se "na blic" videli samo ljudi u maskirnim uniformama.

Optužnicom mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka. Streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991, jedan je od najtežih zločina za koje je optužen Hadžić.

 

Tribunal je već odredio i pretresno veće za suđenje Hadžiću, u kojem će biti sudije Barton Hol sa Bahama, Gij Delvoa  iz Belgije i Antoan Mindua iz Konga.

Tribunal je, potom, potvrdio da je Hadžić "u nadležnosti" Suda.

"Optuženik Goran Hadžić smešten je u pritvorsku jedinicu Tribunala", rekla je za beogradske agencije portparolka suda Nerma Jelačić.

Prema proceduri, Hadžić će prva 24 sata provesti odvojen od 37 ostalih pritvorenika, a potom biti raspoređen u jedno od tri pritvorska krila.

Hadžić bi, kako pravila suda nalažu, prvi put pred sudiju trebalo da bude izveden u roku od 48 sati po dolasku u pritvor, što znači da će se to, zbog vikenda, verovatno desiti u ponedeljak.

Hadžić je, posle sedmogodišnjeg skrivanja, uhapšen prekjuče na Fruškoj gori. Po pravilima Tribunala, Hadžić će početkom iduće nedelje biti izveden pred sudiju O-Gon Kvona da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Fila: Hadžića će braniti advokat Petrović

 

Hadžića će u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom zastupati advokat Vlada Petrović iz "Kancelarije Fila", rekao je večeras Toma Fila.

 

Fila, koji je zastupao Hadžića pred Specijalnim sudom u Beogradu, rekao je agenciji Beta da će Hadžića u Hagu braniti neko iz njegove kancelarije, ali da će na prvom pojavljivanju to biti Petrović.

 

"Braniće ga neko iz moje kancelarije. Možda i ja neko vreme, ali ima nas nekoliko. Videćemo za kasnije", rekao je Fila.


Poslednji haški optuženik, Goran Hadžić, najpre je u petak ujutru napustio zgradu Sepcijalnog suda u koloni automobila koja je izašla iz Suda, zaputivši se u Novi Sad. Hadžić je, u pratnji, stigao u 10.15 pred porodičnu kuću u novosadskom naselju Telep.

Pripadnici Žandarmerije blokirali su ulicu u kojoj je ta kuća, koju je Hadžić napustio 2004. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica.

Kako agencija Beta saznaje, Hadžiću je bilo omogućeno da u Novom Sadu poseti bolesnu majku, trudnu ćerku i očev grob na Kameničkom groblju. Njega su u toku jutra posetile ljubavnica i vanbračna ćerka koje su došle su nešto pre osam časova.  

 

Ministarka pravde potpisala zahtev za izručenje

Ministarka pravde Snežana Malović potpisala je u petak zahtev za izručenje poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića, čime je omogućen njegov transfer u pritvor Tribunala.

Hadžićeva odbrana ranije danas je potpisala izjavu kojom se odriče prava na žalbu na izručenje.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 10:08
Bez obzira sta ko mislio o Hadzicu (ja ne mislim nista dobro, da se razumemo), nije u redu nazivati tu drugu zenu "ljubavnica" i zigosati kroz medije to dete za ceo zivot.
Petak 22.07.2011. 20:05
Нека ти је Бог на помоћи у Хагу!
Petak 22.07.2011. 18:47
Samo malo...Pa ova Snezana Malovic je ona sto drzi konferencije za novinare na engleskom jeziku, a posto ga ne zna kolegice joj pisu na papiru sta treba da kaze?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online