Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
19:10
Đ. Barović - Vesti A

Hag digao ruke od Hadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u četvrtak da Raspravno veće proglasi okončanim postupak protiv Gorana Hadžića zbog njegove neizlečive bolesti. U zahtevu koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, Tužilaštvo ocenjuje da je nedavna odluka Raspravnog veća da proces prekine "na neodređeno vreme" jednaka de fakto okončanju suđenja.

Tanjug
Od dijagnoze do prognoze: Goran Hadžić

Bramerc je naveo i da su sudije u ovom procesu "narušile integritet čitavog postupka" time što su Hadžiću koji je privremeno na slobodi u Srbiji, ali i zato što mu je dozvoljeno da se viđa s nekim od svedoka odbrane, što mu je tokom procesa bilo zabranjeno.

- Budući da nema realnih izgleda za nastavak suđenja ili mogućnosti da integritet procesa bude obnovljen, nijedan legitiman cilj se ne postiže prekidom na neodređeno vreme koji je sada na snazi. U skladu s tim, Tužilaštvo ne vidi alternativu osim da zatraži da proces bude zvanično proglašen okončanim - naveo je Bramerc.

Član pravnog tima odbrane Gorana Hadžića Toma Fila kaže da se bivši predsednik RSK nalazi u bolnici i da "broji poslednje sate i dane".

- Hadžić je pušten na slobodu samo zato što su prognoze doktora da neće dugo živeti. Zapravo, pušten je po istom osnovu kao i Šešelj - kaže Fila i otkriva da postoji još jedna veza sa liderom radikala.

- Kada su lekari iz Srbije bili u Hagu da pregledaju Šešelja, Hadžić se tada sreo sa svojim advokatom. Mimoilazili su se u hodniku kada je Hadžić, do tada zdrav, pred njima pao u nesvest. Odmah su pritrčali srpski lekari i povratili ga, a zatim pregledali i konstatovali da, nažalost, ima tumor na mozgu. Tu dijagnozu su kasnije konstatovali i lekari iz Holandije. Odluka Tužilaštva da traži od sudskog veća obustavu postupka zapravo samo potvrđivanje faktičko stanje, ali se plašim da će stići sa zakašnjenjem - kaže Fila.

Komentarišući obrazloženje ovog zahteva, Branislav Tapušković, koji je u Haškom tribunalu pomagao Slobodanu Miloševiću u pisanju zahteva za lečenjem u Rusiji, kaže da je ovo ironičan način da Haški tribunal obustavom postupka prikrije svoje propuste i aljkavost.

Umrli u Hagu

Zdravko Tolimir, između 1. i 2. februara 2016. (srce)
Milan Babić, 5. mart 2006. (samoubistvo)
Slobodan Milošević, 11. mart 2006. (srce)
Slavko Dokmanović, 29. jun 1998. (samoubistvo)
Milan Kovačević, 1. avgust 1998. (stomačna aorta)

- Čim je konstatovano da boluje od najteže bolesti, bilo je jasno da dalji postupak protiv Hadžića nema nikakvog smisla. Međutim, za mene je mnogo čudnija formulacija tog zahteva u kojoj se navodi da je narušen "integritet procesa". U kom je to haškom procesu ispoštovan "integritet"? Ne postoji predmet u Hagu u kome se radilo uz valjanu pripremu procesa i bez dugogodišnjih čekanja na suđenje - ocenjuje Tapušković.

Preminuli nakon "puštanja na lečenje"

Do sada su trojica Srba preminula van zidina Haškog tribunala tako što su prethodno pušteni na "lečenje". Svi su preminuli od posledica karcinoma, na VMA u Beogradu. Reč je o generalima VRS optuženima za događaje u Bosni. Đorđe Đukić preminuo je 2002, Momir Talić godinu dana kasnije, a Milan Gvero - 2013. godine. General Mile Mrkšić preminuo je prošle godine, u zatvorskoj bolnici u Portugalu 2015.

Reuters
Dugačka lista zahteva: Ratko Mladić

Pravično suđenje ili poništavanje procesa

General Ratko Mladić uputio je Haškom tribunalu zahtev za pravičnim suđenjem ili poništenjem procesa. On traži uveravanja da će Pretresno veće, koje odlučuje o njegovoj sudbini, zaštititi njegova prava.

U zahtevu se traži potvrda da nijedan pojedinac koji je učestvovao u donošenju presude Radovanu Karadžiću neće učestvovati u donošenju presude protiv Mladića, te da nijedan pojedinac koji je bio uključen u suđenje Karadžiću nije razgovarao sa bilo kim iz Prvostepenog veća o slučaju Mladić, a u vezi s pitanjima vezanim za njegov slučaj.

Mladić traži i kopije svih pisanih angažmana koje su zaposleni imali pre nego što su stupili na dužnost u njegovom slučaju. Zatražen je i detaljan opis svih drugih aktivnosti koje je Pretresno veće preduzelo radi obezbeđivanja pravičnog suđenja optuženom pod pretpostavkom nevinosti.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, Mladić će zahtevati poništenje procesa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online