Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.11.2010.
01:17
politika.rs, Tanjug A

Dodik: Tadić i Josipović doneli novu nadu u region

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović u region doneli novi optimizam i novu nadu i da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske preduslov stabilnosti celog regiona, pa i Bosne i Hercegovine.

Pogledi nade, pogledi u budućnost: Boris Tadić gleda u vaše levo, Milorad Dodik gleda gore
 

"Za nas mir i stabilnost nemaju alternativu. U tom smislu samo možemo da pozdravimo i podržimo i predsednika Tadića i predsednika Josipovića i sve napore koje čine da se odnosi u regionu normalizuju", istakao je Dodik u intervjuu beogradskoj "Politici".

Dodik je rekao da samo rešenja koja se unapred dogovore u Banjaluci mogu biti predmet razgovora u Sarajevu i da će od sada u zajedničkim organima BiH Republika Srpska imati jedinstven glas.

"U Sarajevo idemo kao strana, kako je definisano i Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik, istakavši da smatra da bi na zajedničkom nivou trebalo da dogovore i sprovedu ono što nije sporno ni za jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.


Da se dogovaraju ljudi, a ne međunarodni posrednici

"Uslov za dogovor je vrlo jednostavan. Da za sto sednu oni koji su dobili mandat naroda koji ih je birao, a ne međunarodni posrednici ili izaslanici, sa unapred pripremljenim rešenjima, koja su pisana izvan BiH i koja, po pravilu, odražavaju želje samo jedne, bošnjačke strane u BiH. Eventualne nametnute zakone od visokog predstavnika mi odbacujemo i ne prihvatamo", naglasio je Dodik.

On je rekao da nedavno obelodanjeno istraživanje Galupovog instituta prema kome 88 odsto građana RS podržava njenu secesiju od BiH razume kao nezadovoljstvo građana RS stalnim insistiranjem na reviziji Dejtonskog sporazuma.

"Rezultati tog istraživanja se mogu protumačiti i kao odgovor srpskog naroda na sve češće pritiske za izmenom Ustava BiH, odnosno pozicije RS koju je dobila Dejtonskim sporazumom. Ne postoji nijedna autonomija u svetu koja je sama sebe ukinula ili razvlastila. Zašto bi na to pristala RS, pod firmom stvaranja tobože funkcionalnije države BiH, koja navodno samo centralizovana i unitarna može ući u EU i koju jedino žele muslimani Bošnjaci, dok takvu BiH odbijaju Srbi i Hrvati", rekao je Dodik.


Do pomirenja samo preko istine

Prema njegovoj oceni, da nije bilo odluka visokih predstavnika u BiH kojima je, suprotno međunarodnom pravu, i mimo volje RS, menjan Dejtonski sporazum, broj onih koji podržavaju secesiju RS od BiH bio bi znatno manji.

Dodik smatra da je da bi se došlo do pomirenja neophodno doći do istine.

"Kada se utvrdi istina, lišena politizacije, logičan sled stvari nalaže suđenje svima koji su u proteklom građanskom ratu počinili ratne zločine", rekao je on.

"Izvinjenja i žaljenja su akti dobre volje i svakako su dobrodošla na svim stranama. Ja, ipak, dajem prednost sudskim procesima u kojima će svako, bez obzira kom narodu pripadao, morati da odgovara za svoja nedela, koja ne zastarevaju. To je jedini način da potomci žrtava dobiju kakvu takvu satisfakciju, žrtve pijetet, a zločin zasluženu osudu", naglasio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online