Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.11.2010.
00:15
Tanjug A

Kosorova i Josipović osudili Stanimirovića

Izjave predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića date u razgovoru za "Politiku" izazvale su oštra reagovanja predsednika Ive Josipovića i najave premijerke Jadranke Kosor da će se vladajućoj koaliciji razgovarati zbog rečenih izjava.

Jadranka Kosor

Kosorova je izjavila da nije tačno upoznata sa spornom izjavom Stanimirovića da rat u Vukovaru nisu počeli Srbi i da je u vukovarskoj bolnici bilo i vojnika, a ne samo bolesnika i ranjenika, jer nije čitala integralni tekst, ali da će o njoj razgovarati s koalicionim partnerima.


"Istorijska činjenica je da je Vukovar bio žrtva agresije i da je poznato ko su agresori", rekla je Kosorova.


"Zna se da su u bolnici bili ranjeni branioci, a za to postoje mnogi dokazi na temelju ekshumacije Ovčare, gde su pronađene mnoge šipke i zavoji koji su pripadali ranjenicima.

Međutim, čak i da to nije tako, odnosno da mnogi hrvatski branioci nisu bili ranjenici, nesporna je činjenica da se tamo desila egzekucija i monstruozan zločin koji se apsolutno ničim i nikada ne može opravdati".


"Pripadnici bilo koje vojske na svetu, u svim ratovima, po svim konvencijama, imaju pravo na zaštitu i nikog se na tako okrutan način ne sme smaknuti', rekla je Kosorova.


"To su činjenice i sve što radimo za dobrosusedske odnose, zajedničku evropsku budućnost, ne može poništiti istorijske činjenice iz tog vremena", rekla je Kosorova.

Ivo Josipović

Po rečima predsednika Josipovića, "Stanimirović je šef jedne od stranaka vladajuće koalicije i kao takav morao bi biti posebno senzibilizovan na proces pomirenja".


Josipović je ocenio da Stanimirović nije shvatio poruku koju su Tadić i on želeli poslati u Vukovaru i Paulin Dvoru.


"Želimo ojačati poverenje i saradnju Hrvatske i Srbije, Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a i generalno želimo osudu zločina", naglasio je Josipović.

Rekavši da je rat započela Miloševićevska agresivna politika, Josipović je rekao da to naravno, "ne opravdava ubistva civila naših građana srpske nacionalnosti".


"Te zločine treba kazniti, a isto je s tezom o tome da su se hrvatski vojnici skrivali među ranjenicima i bolesnicima koja, nadam se, zbog nesretne formulacije, zvuči kao opravdanje strašnog zločina koji je počinjen u Vukovaru", rekao je Josipović i naglasio da srpski predsednik Tadić bio vrlo jasan u poruci koju je poslao prošle sedmice.

Uzelac: Nije važno ko je prvi počeo, ali verovatno su to bili Srbi

 

Hrvatski vicepremijer iz redova SDSS-a, Slobodan Uzelac, ima drugačiji stav o tezi da su rat u Vukovaru počeli Srbi.
 

Slobodan Uzelac

"Da danas bilo kog da pitate ko je počeo rat, verovatno bi iz prve rekao Srbi i verovatno ne bi pogrešili jer sve činjenice upućuju na to.

 

U slučaju Vukovara, čini se da je situacija bila nešto drugačija s čime su se upoznala i dva predsednika u Vukovaru i Stanimirović koji je bio s njima. Trebalo bi videti činjenice, makar ja ne vidim neku osobitu važnost toga ko je počeo prvi. Ludilo brzo krene, posle postane nevažno ko je prvi krenu", rekao je Uzelac.


Stanimirovićeve izjave osudio je predsednik poslaničkog kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Andrija Hebrang.


"Stanimirović se očito vratio u svoju prvu političku fazu, kada je bio zvaničnik takozvane SAO Krajine i kad se trudio da rat protiv Hrvatske učini što intenzivnijim", rekao je Hebrang i dodao da je "Stanimirović nakon pada bolnice u Vukovaru napisao da je palo poslednje ustaško uporište".


"Očito je da se sada ponavlja terminologija s početka 90-ih godina godina prošlog veka. "Ne mogu verovati da neko na takav način pokušava manipulisati istorijskom istinom i da omalovažava žrtve Vukovara, a da to ne bude jednoglasno osuđeno od cele Hrvatske" rekao je, ali nije ulazio u to kako će se izjava odraziti na koaliciju.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.11.2010. 00:30
žalosno je kad čovjek pročita nešt što izjavi srbin(uzelac)za kosorku i josipovića sve je odavno jasno,ali da ih ipak potsjetim:"RAT U HRVATSKOJ SU ZAPOČELI HRVATI !" i pravno i oružano pa sviđalo se to nekom ili ne istinu možete gušiti ali je nečete ugušiti.vratite srbe u ustav kao konstitutivni narod gdje im je i mjesto pa onda možemo dalje razgovarati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online