Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2015.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

Pijanstvo teži greh od mržnje

U situaciji u kojoj se i dalje ne zna ko će i kako formirati novu vladu ili će se ipak izaći na nove izbore, srpsku zajednicu u Hrvatskoj poslednjih nedelja muče sasvim druge muke. Najpre je, na iznenađenje svih, jedan od trojice predstavnika Srba u Saboru, Mirko Rašković, odlučio da "promeni šinjel", a onda je doktor bolnice u Vukovaru Vladimir Horvatić preko društvenih mreža, uz salve najprimitivnijih uvreda, poručio bivšem kolegi i predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke da će mu se "napiti krvi".

V. Sekulić
Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS

Vojislav Stanimirović, čelnik vodeće srpske partije u Hrvatskoj, za "Vesti" objašnjava da je zbog ovih pretnji podneo krivičnu prijavu ne samo MUP Hrvatske, već i upravniku Bolnice, Lekarskoj komori i Ministarstvu zdravlja.

Ima li nekog odgovora?
- Za sada nema. Doduše, isti lekar je u noći između srede i četvrtka ponovo pravio ekscese, pa je priveden u policijsku stanicu, ali na trežnjenje. Takvo ponašanje nije dostojno i primereno najvećim primitivcima, a kamoli ljudima čiji je životni poziv da pomažu ljudima.

Logično je očekivati neki epilog ovog slučaja.
- Ne očekujem ništa posebno, ali da ostavimo policiju i Ministarstvo zdravlja da rade svoj posao. Već sam se navikao na ovakve ili slične situacije zato što takve pretnje dobijam već godinama. Ovaj slučaj se možda izdvaja od ostalih samo po tome što je reč o lekaru, ali takve pretnje ili uvrede na moj račun možete pronaći na većini hrvatskih portala ili lokalnih televizija.

Teško je zamisliti da posle ovog incidenta neki Srbin ode kod tog doktora da traži pomoć?
- Tu i jeste najveći problem, najveća muka, zato što se pretnje upućene meni ili Miloradu Pupovcu, zapravo reflektuju na običan narod. Već mi se javilo dosta Srba koji kažu da su uplašeni, a prinuđeni su da idu u bolnicu i to baš kod interniste kojih je malo tamo, a Horvatić je upravo to po struci.

Da se to desilo u Srbiji, neko bi već bio smenjen, a vi biste dobili izvinjenje. Je l' vam se neko izvinio, recimo iz HDZ-a?
- Od HDZ nisam dobio nikakvo izvinjenje jer i nije njihov član, a pritom, ni jedna partija se ne utrkuje da ga "prisvoji". Član je manje stranke, na čijoj listi je na jednim izborima bio kandidat i taj podatak najviše govori o toj partiji. Međutim, javio mi se veliki broj i Srba, ali i Hrvata koji osuđuju ovaj postupak.

Psihijatar u politici

Prim. dr Vojislav Stanimirović, po struci psihijatar, osnivač je i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke. Rođen je 19. avgusta 1953. u Tovarniku.

Medicinski fakultet i specijalizaciju je završio u Beogradu, a čitav svoj radni vek, kao lekar specijalista - psihijatar radio je u Općoj bolnici u Vukovaru.
Dobitnik je Nagrade "Nikola Tesla "koju mu je dodelilo Srpsko narodno vijeće za razvoj srpskih institucija u Hrvatskoj.

U procesu mirne reintegracije bio je predsednik prelaznog Izvršnog veća za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem, a interese Srba u hrvatskom Saboru zastupao je posle izbora 2003, 2007. i 2011. godine, dok je u dva mandata bio član Savet za nacionalne manjine.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Pupovac je izjavio da "Srbi nisu polarni ili lički medvedi, niti druge životinje da im treba zaštita". Biće da nije u pravu?
- On je to rekao odgovarajući zapravo na prozivku Ivana Zvonimira Čička da su Srbi u Hrvatskoj zaštićeni kao beli medvedi. Srbi u Hrvatskoj nisu životinje da bi ih trebalo štititi, već pravna država mora da poštuje svoje zakone. To je jedino što tražimo kada je reč o pravima Srba.

Očekivalo se da će se situacija u Hrvatskoj smiriti posle izbora, ali se to ipak ne dešava?
- Znali smo da se situacija neće smiriti posle izbora, ali ne i da će rezultat izbora još više zakomplikovati stvari. Ispostavilo se da su manjinske zajednice, a tu ne mislim samo na srpsku, odlučujuće kada je reč o formiranju buduće vlade Hrvatske. To apsolutno ne odgovara vodećim partijama, zbog čega smo i Pupovac i ja na meti kontinuiranih pritisaka.

Vidoviti Karamarko

Pupovac je kazao da iza svega stoji "jedna velika stranka", ali nije želeo da kaže koja, mada je svima jasno da je govorio o HDZ-u?
- Milorad je to izjavio pošto je predsednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, dan pre našeg odlaska kod predsednice države, kazao da "gospodin Pupovac ne može biti siguran da će sva tri srpska zastupnika dati glas koaliciji koju predvodi Zoran Milanović". To nam je već bio signal da se nešto dešava, mada se Mirko Rašković tih nekoliko dana uopšte nije javljao na telefon. Dakle, sasvim je jasno da je Karamarko znao više od nas šta će se događati.

Tu mislite na Mirka Raškovića, trećeg saborskog zastupnika iz redova srpske zajednice, koji je preko noći promenio stranu?
- Rašković nas je zaista sve razočarao svojim postupkom. Potpuno je neverovatno da se neko ko je kandidat SDSS, stranke koja je vodila i finansirala kampanju, samo 40 minuta pošto smo svi zajedno dali podršku Koaliciji okupljenoj oko Zorana Milanovića, vrati kod predsednice Kolinde Grabar Kitarević. Tu odluku smo doneli ranije, na Predsedništvu stranke gde je svako imao mogućnost da kaže da li se sa njom slaže ili ne, a Rašković nije rekao apsolutno ništa protiv.

Na kraju ste završili u policiji zato što tvrdi da ste mu pretili?
- On je zaista prijavio pretnje zbog čega je policija došla kako bi nas ispitala. Bili su veoma korektni, ali u ovom trenutku ne bih iznosio više detalja, zato što ta istraga još nije završena.

Naknadno se ispostavilo da je Rašković zaveden u Registru hrvatskih branitelja?
- O tome se zaista govorkalo nekoliko godina unazad, ali smo mu poverovali da nije tako. Kao stranka smo imali obavezu da ga pitamo da li je to tačno ili ne, jer nemamo drugačiji način da proverimo te navode. Odgovorio nam je da su te optužbe netačne i da je radio u protivpožarnoj zaštiti i da je za to primao neku naknadu.

Onda je procurilo i da je bio agent hrvatske obaveštajne službe?
- To je zaista jaka optužba. Verujem da ga oni koji su ga angažovali, sada maksimalno raubuju kako bi valjda opravdali to što su mu dali. Ipak, pokazalo se da se od njega očekivalo mnogo više od onoga što je bio u stanju da uradi.

Kakav rasplet očekujete kada je reč o formiranju nove vlade Hrvatske?
- Teško je to proceniti. Nama bi najbolja opcija bila da se izbori ponove zato što ćemo na taj način osigurati tri mandata za Sabor.

To znači da nema šanse da uđete u koaliciju sa HDZ?
- SDSS i njeni poslanici u Saboru podržavaju Koaliciju Hrvatska raste i Zorana Milanovića kao lidera tog "levog bloka". Naravno, bilo je politički korektno da prethodno obavimo razgovor i sa liderima HDZ, ali smo im otvoreno rekli da ne možemo da ih podržimo.

Zašto?
- Ne možemo da podržimo HDZ, pre svega zbog njihove predizborne retorike uperene protiv srpske zajednice, kao i zbog njihovog odnosa prema manjinama u Hrvatskoj i obećanja na koji način će ovo pitanje rešiti ukoliko dođu na vlast. Istovremeno, veoma je teško podržati koaliciju oko HDZ ukoliko znamo ko su sve ljudi koji se sada nalaze oko Karamarka.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online