Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.07.2010.
02:30
S. Princip - Vesti A

Amnesti internešnal na strani Kapetana

Poništavanje ministarskog naloga za izručenje Čarlsa Zentaija Mađarskoj dodalo je novu pravnu težinu u slučaju Dragana Vasiljkovića. Kako je ove nedelje obaveštena organizacija "Srbi za pravdu i demokratiju" advokatska kancelarija Brusa Denisa hitno je reagovala, skrenuvši pažnju ministru unutrašnjih poslova Brendanu O'Konoru na sličnosti u postupcima za izručenje pomenute dvojice. Advokati, uz to, ponovo dokazuju da se Vasiljković neosnovano nalazi u zatvoru, saznaju "Vesti".

Savo Štrbac pred sudom u Sidneju
 

Ovo je, inače, dodatna predstavka, na već tri postojeće, koje su predali branioci i srpski lobi u Australiji. U prethodnim dopisima ministru daju se podrobniji detalji za koje odbrana smatra da raniji sudovi, pri presuđivanju da Vasiljković može da bude izručen, nisu vodili računa. Po mišljenju branilaca, oni su ključni za razumevanje slučaja na način kako je razmišljalo veće Federalnog suda, poništavajući ranije presude o izručenju.
 

Poseban deo u obraćanju ministru zauzima, iznova, dokazivanje da Vasiljković ne bi, kao poznati i uspešan vođa "naoružanih pobunjenika" protiv "domovine Hrvatske", i pored najbolje volje, imao pošteno suđenje ili poštenu presudu ukoliko bude osuđen. Ponovo se, uz to, poziva na činjenicu da Hrvatska ne izručuje svoje državljane.
 

Kazna - politički interes

Branioci, takođe, tvrde da će Hrvatska raditi na tome da obezbedi kažnjavanje Vasiljkovića jer je to u njenom "značajnom političkom interesu", pošto je reč o poznatom lideru srpskih snaga u borbi za Krajinu. Ovaj stav, podsetimo, iznela je kao svedok princeza Linda Karađorđević koja zaključuje da bi presuda Kapetanu bila "simboličan deo legitimizacije hrvatskog zauzimanja Krajine i srpske zemlje u Krajini".

Kako su "Vesti" saznale, u predstavkama se skreće posebna pažnja na izjave svedoka koje su raniji sudovi odbacili ili nisu uvažili njihove iskaze. Može se pretpostaviti da je tu reč, recimo, o austrijskom novinaru Rihardu Šnajderu, zatim američkom biznismenu Stivu Plateru, pa iseljenom Srbinu iz Hrvatske Nikoli Bajiću i drugima.
 

Od pomenute trojice, podsetimo, prvostepeni sud je prihvatio samo da sasluša Bajića, ali je njegov iskaz manje-više ocenjen kao pristrasan. Sva tri svedoka, od kojih dvojica nisu Srbi, upozoravali su da bi eventualno suđenje Vasiljkoviću bilo ugroženo zbog toga što bi srpski svedoci u njegovu korist bili izloženi opasnosti ako bi došli u Hrvatsku i pojavili se na sudu. Bajić je pre tri i po godine u telefonskoj izjavi za sud naveo i da su mu pretili, ali i da su mu nudili mito, radno mesto, na primer, ukoliko ne bude svedočio ili ukoliko promeni iskaz. Zanimljivo je da i sam Stiv Plater, Amerikanac, smatra da ne bi bilo bezbedno za njega da izađe pred hrvatski sud i progovori u korist Vasiljkovića.

Važna svedočenja: Plater i Snajder
 

Uz ostale dokumente, priložen je najnoviji, aprilski izveštaj Amnesti internešenela koji takođe ukazuje na pritiske na svedoke koji traju i danas.
 

Poseban deo svakako, zauzima dokazivanje tvrdnje o navodno pristrasnom sudstvu na osnovu podataka o nesrazmernom broju optužnica i procesa protiv Srba, u odnosu na hrvatske vojnike. Takođe se očekuje da ministar pregleda zvanične statističke podatke međunarodnih organizacija koji govore da je više od polovine prvostepenih presuda protiv Srba kasnije promenjeno, kao i da se hrvatskim vojnicima u presudu računa olakšavajuća okolnost za učešće u "otadžbinskom ratu" s čim svakako Srbi ne mogu da računaju. Posebno je značajan iskaz koji je svojevremeno u Sidneju dao direktor "Veritasa" Savo Štrbac. On je, uz ostalo, naveo cifre po kojima su, u jednom periodu, od optuženih 577 Srba njih 574 proglašena krivim, a od 12 Hrvata, devet je oslobođeno krivice.
 

Sporan zahtev

Očekuje se i da bude ponovo postavljeno pitanje - ukoliko je Vasiljković za Hrvatsku tako važna ličnost, zašto se čekalo 12 godina da se zatraži njegovo izručenje, branioci smatraju da objašnjenje "da se nije znalo gde se nalazi" - ne stoji.
- Kako se nije znalo, kada je Vasiljković bio pred Haškim tribunalom - pitaju branioci.
Hrvatski zahtev se pojavio tek kasnije, pošto je Tribunal Vasiljkovića oslobodio sumnje, a u ovdašnjem "Australijenu" se pojavio članak u kojem je nazvan "komandirom srpskih odreda smrti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online