Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.12.2014.
11:33
Beta A

Australija rešena da izruči Kapetana Dragana

Australijski federalni sud odbacio je danas žalbu na izručenje Dragana Vasiljkovića, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine tokom 1990-ih godina.

Vesti
Sledi žalba Vrhovnom sudu: Kapetan Dragan sa pristalicama u Australiji
 

Državno tužilaštvo saopštilo je da je Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, koji u Australiji živi pod imenom Danijel Sneden, dobio "odogovarajući pravičan proces" i da će ostati u ekstradicionom pritvoru, prenela je australijska mreža SBS.

Vasiljković se protiv izručenja Hrvatskoj bori već osam godina, od kojih je veći deo proveo u zatvoru.

Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić izjavio je da je odluka suda zadovoljavajuća. Vasiljkovićev advokat Dan Mori izjavio je SBS-u da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu. Mori je rekao da ga najviše brine da Vasiljković neće imati zaštitu propisanu Ženevskom konvencijom ako se vrati u Hrvatsku.

- Konačno sam dobio pristup sudskim spisima i otkrio da mu je (u Hrvatskoj) dodeljen advokat, ali da on nikad nije pokušao da komunicira s njim, čak ni da ga kontaktira da pita za instrukcije šta bi trebalo da bude urađeno u hrvatskim sudovima - kazao je Mori.

Dodao je da vreme koje je Vasiljković proveo u australijskim zatvorima treba da bude uzeto u obzir ako bude osuđen. Hrvatska, prema njegovim rečima, treba da uračuna svaki dan koji je bio u zatvoru u Australiji, jer to zahteva Ženevska konvencija.

- Australija, međutim, nije tražila nikakve specijalne garancije od Hrvatske - rekao je Mori.

Vasiljković ima australijsko i srpsko državljanstvo, a optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom 90-ih godina. Vasiljković negira optužbe.

Kapetan Dragan je uhapšen 2006. godine u Australiji pošto je Hrvatska tražila njegovo izručenje, a posle skoro četiri godine provedene u pritvoru, australijski sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je nestao pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naložio njegovo izručenje Hrvatskoj. Posle 44 dana u bekstvu, policija ga je pronašla i pritvorila.

POVEZANE VESTI

Petak 12.12.2014. 13:51
Ne treba ga isporuciti gov...ima da mu sude
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online