Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.06.2017.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" otkrivaju dobro čuvanu tajnu Udbe (2): Kovač govorio sedam jezika

Velimir Pribićević je bio jedan od retkih, ako ne i jedini srpski vojnik koji je učestvovao u oslobađanju Berlina 1945. godine, a zatim i pripadnik misteriozne tajne grupe Udbe koja je, neposredno po završetku Drugog svetskog rata, otimala "narodne neprijatelje", za državu krijumčarila krompir za dijamante i ko zna šta još. Na kraju, bio je prijatelj norveškog kralja Olafa, ali i jedan od najomiljenijih Titovih vozača.

V. Sekulić
Ukrao ga savezničkom generalu šred nosom: Velimir u Horhu

Rodom iz Novog Pazara, odrastao je u sirotištu u Foči.

- Tamo je pred Drugi svetski rat počeo da uči kovački zanat kod nekog Nemca. Genetski smo kao porodica predodređeni da kao sunđer upijamo jezike. Ja govorim pet, trenutno učim i kineski, a moj otac ih je tečno govorio sedam, uključujući i mađarski i rumunski.

Po završetku rata, maja 1945. godine, vratio se Srbiju. Prema svedočenju njegove kćerke, veoma brzo se priključuje Ozni, a ona se seća da se mnogo godina kasnije hvalio šta je zapravo tih prvih, posleratnih godina, radio za potrebe tadašnje nove države. Reč je o tajnim operacijama koje je komunističko rukovodstvo ocenilo kao prioritete tog doba. Prvi je bilo hvatanje narodnih neprijatelja, onih koji su se skrivali po Jugoslaviji, ali naročito onih koji su pomislili da su se spasili tako što su emigrirali.

- U par navrata je pričao kako bi dobio automobil jaguar i ime čoveka koga treba da, na ovaj ili onaj način, isporuči jugoslovenskim vlastima. Obično bi odlazio u Nemačku ili Austriju i vraćao se sa zarobljenim ustašama ili četnicima "spakovanim" u gepek automobila. Ti ljudi bi kasnije bili izvođeni pred narodne sudove i po običaju streljani: ili zbog počinjenih ratnih zločina ili zbog saradnje sa nacistima.

Plejboj i ubica

Za širu javnost, jedan od prvih jugoslovenskih plejboja, dugogodišnji direktor "Avala filma", koji je u tadašnju komunističku državu prvi doveo silne svetske zvezde, Ratko Dražević je zapravo bio jedan od najsurovijih pripadnika Udbe i jedan od njenih šefova koji se tek pred kraj života "pohvalio" podatkom da ne samo što je spavao sa 2.000 žena, već i da je lično ubio najmanje 2.000 ljudu!

Pribićevićeva kćerka ne zna detalje na osnovu koje odluke ili čijeg direktnog naređenja je odlazio u "lov". O tome svedoče otvorene arhive Udbe. Iz tih papira se saznaje da je odmah po okončanju Drugog svetskog rata osnovana Misija za hvatanje ratnih zločinaca i izdajnika.
Iza ovog naziva zapravo se krije jedna od najtajanstvenijih grupa bivše Udbe, koja je imala zadatak hapšenja narodnih neprijatelja po inostranstvu.

Prema pisanim tragovima, prvi šef Misije bio je pukovnik Pavle Milić. Uskoro ga je zamenio major Stanimir Dinčić, ali zadatak je ostao isti: da se krstari Evropom i pronađe što više od oko 2.000 ratnih begunaca sa spiska Ozne, ilegalno prebace u Beograd kako bi im se sudilo ili jednostavno - likvidiraju na terenu.

Razmena u sinagogi

Međutim, to je tek na početku bio primarni zadatak Udbe. Uskoro je dobila nova naređenja, da "napuni" državnu kasu.

- Ipak je to bio posleratni period, država je bila siromašna i moj otac je pričao da je počeo da odlazi na Zapad sa hranom, a vraća se sa zlatom i dijamantima. Pričao je da je imao više tura kada je odlazio ka Nemačkoj sa kamionom punim krompira. Razorene savezničkim bombardovanjem, Nemce je tih godina mučila glad, pa su prodavali sve vredno da bi došli do hrane. On bi im prodavao krompir u zamenu za zlato ili druge dragocenosti. Sećam se da je pričao da je glavno mesto za "razmenu" bila jedna sinagoga u Istočnoj Nemačkoj - priseća se Milica Pribičević-Marks i dodaje da je glavni šef njenom ocu bio Ratko Dražević.

Sa Rusima do Berlina

Čim se zaratilo, Velimir se priključio partizanima. Zarobljen je na Baniji, najverovatnije 1943. godine i ubrzo je završio u jednom od nemačkih logora za ratne zarobljenike na granici između Poljske i Rusije.
- O tim danima u logoru nije želeo da priča. Uglavnom bi se tema razgovara prebacila na period kada su taj kamp oslobodili Rusi. Kao i većina drugih zatvorenika, odmah se priključio Crvenoj armiji, ali za razliku od drugih on je sa Rusima išao do kraja, pa je učestvovao u oslobađanju Berlina.Upravo ovaj podatak razotkriva većinu nedoumica koje Milica Pribićević ne zna ili podatke koje niko od prijatelje njenog oca nisu želeli da joj kažu.

Sutra - "Vesti" otkrivaju dobro čuvanu tajnu Udbe (3): Šverc i krađe u "ime naroda"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online