Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
19:48
DW, Vestionline A

"Hrvatice, Hrvati i pošteni Srbi"

Voditelj pozdravlja "Hrvatice, Hrvate i poštene Srbe" ostavljajući neizgovoreno da su takvi (pošteni) malobrojni - a Srbi, izbegli zbog Oluje.

Tanjug
Hrvatska: Deca odrastaju bez da su upoznali "one druge"

Oni se vraćaju u svoje rodne kuće i slikaju sa zapaljenim hrvatskim zastavama, piše Dojče vele.

Amnesti internešnal u svom izveštaju o ljudskim pravima za 2016/17 godinu upozorava na diskriminaciju nacionalnih manjina te zabrinjavajuće stanje slobode medija u Hrvatskoj. Navodi da u vreme pred izbore eskalira nacionalizam i govor mržnje, skreće pažnja da sudovi vrlo rado procesuiraju slučajeve kleveta i uvreda, ali i zatvaraju oči pred nasiljem nad manjinama. 

Da su inkubatori govora mržnje neki mediji pokazalo je istraživanje građanskog udruženja GONG koje je kroz 2015. i 2016. godinu pratilo niz portala, televizija i listova. Rezultati su očekivani pa se pokazalo da je portal Dnevno najviše raspirivao mržnju prema migrantima i homoseksualcima, dok se televizijska emisija Bujica trudila da modelira stav javnosti u smeru netrpeljivosti prema Srbima. 

Upravo je Srpsko narodno vijeće u svojm biltenu upozorilo na erupciju govora mržnje kroz medijske napise, poruke političara i sveštenika, ali i na sportskim terenima. Kako to već biva, s govorom mržnje raste i stvarno nasilje pa su zabeležili i 19 fizičkih napada, najviše do sada. Diskriminacija je, kažu, za samo godinu dana porasla za čak 57 posto. 

"Pozdrav svim poštenim Srbima" 

Kako to izgleda u praksi? Televizijski voditelj pozdravlja "Hrvatice, Hrvate i poštene Srbe" ostavljajući neizgovoreno da su takvi (pošteni), za razliku od Hrvata, malobrojni. Huškački portal objavljuje informaciju da su migranti manje inteligentni, dolaze iz drugačijih kultura koje silovanja smatraju poželjnim ponašanjem.

Srbi, koji su pred operacijom Oluja izbegli iz onoga što su nazivali Krajinom, leti se vraćaju u svoje rodne domove pa se slikaju sa zapaljenim hrvatskim zastavama. Te fotografije objavljuju na svojim Fejsbuk profilima uz uvrede izrečene na račun hrvatske nacije.

Dokoni devetnaestogodišnjak naručuje nalepnice koje prikazuju stablo na kojem se ljuljaju obešeni ljudi s tekstom "srpsko porodično stablo". Pa ih lepi po autobuskim stanicama u Vukovaru, gradu u kojem Hrvati i Srbi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima. Ili je to tek opšteprihvaćeno mišljenje? 

Socijalna pedagoškinja, književnica, kolumnistikinja i doseljenica u Vukovar, Julijana Adamović za DW kaže kako je javnost, što se Vukovara tiče, vrlo senzibilizovana, pa ono što u drugim gradovima prolazi ispod radara, u Vukovaru je potencirano. 

Zakonita segregacija 

A što se dece tiče, smatra ova socijalna pedagoškinja, društvo je, barem u Vukovaru, zakazalo. Naime, pravo na školovanje na svom jeziku i pismu koje koristi srpska manjina, dvosekli je mač.

- Deca nam odrastaju odvojeno i nisu dobila priliku da upoznaju "one druge". Lako stvaraju predrasude, ali nemaju priliku da ih razbiju. Odrasli, oni koji su imali priliku da idu u razred sa kolegama druge nacionalnosti, lakše pređu preko loših stvari i predrasuda koje su zbog njih sticali, jer imaju i neke druge uspomene, prijateljstva, ljubavi, izlaske, zabave. Današnje generacije su za to zakinute. Adolescenti su sami po sebi još neskloni kompromisima pa time i nastupaju iz pozicija isključivosti. Direktni su, buntovniji i godi im pažnja koju izazivaju, pa i ovakvim ekscesima. Potrebno je kupiti sprej, doživeti malo uzbuđenja u kasnim večernjim satima pišući po nekoj fasadi i nakon toga pobeći da te slučajno neko ne otkrije ili da ne padneš u šake policiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online