Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.08.2016.
21:58
Tanjug A

"Šovinistički nacionalizam u Hrvatskoj plaši i Srbe i Hrvate"

Demokratski savez Srba prozvao je hrvatsku policiju da izbegava da reaguje na širenje mržnje i međunacionalne netrpeljivosti, čime se krše odredbe tamošnjeg Krivičnog zakona.

Tanjug
Moraju se sprovoditi prekršajni postupci

- Širenje šovinističkog nacionalizma proizvodi strah među ljudima, ne samo Srbima, već i Hrvatima - rekao je predsednik te stranke Jovica Radmanović, a prenose hrvatski mediji.

On je nedopustivim ocenio da hrvatska država na događaje na proslavi godišnjice vojne akcije "Oluja" nije reagovala prekršajnim prijavama.

- Policija mora da sprovede prekršajne postupke zbog elemenata širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer samo će tako grupe koje to rade organizovano imati manje hrabrosti da to ponove - kazao je Radmanović.

On je uveren da hrvatska policija "mekim" reakcijama na takve pojave "podstiče slobodu izražavanja mržnje prema srpskoj zajednici".

- Kakav je to sistem kada oni koji ga sprovode beže pred uniformisanom grupom koja peva ustaške pesme? Svako širenje mržnje mora da se adekvatno sankcioniše jer ćemo imati nove šetnje i izlive mržnje koji nisu potrebni hrvatskom društvu - kazao je Radmanović.

Srbima u Hrvatskoj je poručio da se ne boje, jer nisu sami.

- Srpska zajednica ima novu generaciju koja će i ovakve probleme rešavati otvorenim dijalogom i nećemo dozvoliti da nas, stalno kad nekome odgovara, vraća u 40-te pa u 90-te. Prioritet nam je bolja budućnost - kazao je.

U inostranstvu govore jedno, u Hrvatskoj drugo

Demokratski savez Srba hrvatske političke stranke proziva zbog "političkog cinizma" jer u službenim posetama inostranstvu, posebno Izraelu, govore jedno, a u Hrvatskoj drugo.

Ova stranka posebno to zamera predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović za koju kaže da bi najlakše mogla da promeni smer rasprava o istorijskim temama, s obzirom da kao predsednica nije vezana za stranačku politiku.

Izjavu hrvatske predsednice da neće prihvatiti da se operacija "Oluja" meri nehrvatskim i antihrvatskim merilima zamenik predsednika Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković smatra očekivanom.

- Predsednica očigledno nema hrabrosti da povede politku u nekom drugom smeru, za šta ima više prostora od političkih stranaka - kazao je Milaković, a preneli hrvatski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2016. 23:32
kako da policija reaguje kad su u policiji još veći šovinisti i usstašoidi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online