Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
00:11
Vesti A

Grobnicu Srba sakrili bagremovima

Na Alipašinom polju u Sarajevu, prema tvrdnjama svedoka, nalazi se masovna grobnica sa ostacima pripadnika srpskog naroda, preko kojih je bačen smrskani kombi bus, a zatim posađena stabla bagremova.

Reuters
Odobrava se eshumacija samo bošnjačkih žrtava rata u Sarajevu

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, kaže za Glas Srpske da je putem Instituta za nestala lica podnet zahtev za ekshumaciju na toj lokaciji, ali da Tužilaštvo BiH ne reaguje već dve godine.

- Tražimo samo da odrede jednog deminera sa detektorom metala koji će izaći na teren i konstatovati situaciju. Međutim, ne daju čak ni to - ističe Mandić. On kaže da postoje svedoci, koji su iz okolnih zgrada posmatrali kada je ta masovna grobnica krajem 1994. godine zatrpavana.

Tužilac ih ponovo sahranio

Na jednoj lokaciji na Alipašinom polju u novembru 2012. godine pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju Srbima stradalim u Sarajevu 1992. godine. Tužilac Tužilaštva BiH ubrzo je okončao tu ekshumaciju, a bez saglasnosti ovlašćenih predstavnika Instituta za nestala lica.

- Rađeno je i noću. Kada je grobnica zatrpavana, dovezen je kombi bus kojeg je bager smrskao, a preko toga je nabačena zemlja. Zatim su posađena stabla bagrema koja se tu nalaze i danas. Pretpostavljamo da se u toj grobnici nalaze ostaci Srba nestalih na Alipašinom polju i okolini. Moguće je da su tu ostaci Slobodana Samardžića, Brace Gojkovića, Stane Šehovac, a možda i Anđelka Kuline i još mnogih drugih nestalih Srba - naveo je Mandić.

Podseća da u Tužilaštvu BiH stoji 145 zahteva za ekshumacije, na koje nikada nije stigao odgovor.

- Od tog broja čak 120 zahteva putem Instituta podnela su udruženja srpskih porodica na čije pokretanje ili odgovore čekaju i po šest godina - napominje Mandić.

U Tužilaštvu BiH banjalučki list nije uspeo da sazna zašto se oglušuju na zahtev za ekshumaciju na Alipašinom polju.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih kaže da Tužilaštvo BiH ne postupa po zahtevima za ekshumacije pripadnika srpskog naroda, bilo da stižu iz Republike Srpske, bilo iz Instituta.

- Od početka rada Instituta 2008. godine uglavnom se ekshumiraju posmrtni ostaci pripadnika bošnjačkog naroda. Mi imamo zahteve koji u Tužilaštvu stoje po nekoliko godina - kaže Kojić.
Iz Instituta je nedavno stigla vest da se traga za još 250 sarajevskih Srba i da postoji nekoliko lokacija koje bi mogle da skrivaju njihove posmrtne ostatke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online