Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 30.05.2012.
14:04
Ž. Marković - Vesti A

Iskopavanjem leševa brišu ratni zločin

Nijedno telo ubijenih srpskih civila tokom građanskog rata u BiH u mestu Nedžarići kod Sarajeva nije pronađeno prilikom iskopavanja masovne grobnice, iako su postojale informacije da je na toj lokaciji zakopano najmanje pet osoba. Predsednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da osim ostataka vojne opreme ništa drugo nije pronađeno.

 

- Tela srpskih sarajevskih civila verovatno su premeštena na neku drugu lokaciju s ciljem prikrivanja ratnog zločina - kaže Mandić i dodaje da je iskopavanje izvršeno na imanju njegovog pokojnog oca koji je takođe nestao pre 20 godina u naselju Dobrinja pet.

Trgovanje informacijama

 

Jedan od najaktivnijih zvaničnika RS po pitanju traženja nestalih Srba iz proteklog rata ispričao je "Vestima" još jednu zanimljivu priču o metodama Amora Mašovića.


- Vozuća je jedno od srpskih stratišta za koje imamo najmanje informacija o tome gde su zakopana tela ubijenih Srba zbog toga što su zločine na tom prostoru činili mudžahedini. Mašović nam je pre desetak godina došao s ponudom da mi njemu otkrijemo neke lokacije grobnica u Srebrenici, a on će nama dati lokacije u Vozućoj. Kad smo mu dali naše podatke, on nas je prevario i nikad nam nije otkrio lokacije iz Vozuće - kaže ovaj zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, otac mu je ubijen snajperskim hicem sa obližnje zgrade koja se nalazi u federalnom delu Sarajeva

- Preostaje mi samo da stupim u kontakt sa istražnim sudijama koji su krajem devedesetih radili u kantonalnom tužilaštvu. Oni bi mogli da saznaju gde su prebačena tela za koja su postojale informacije da su zakopana na ovoj lokaciji. Nema ih nigde, iako postoje papiri - kaže Mandić.

Ostavljanje uniformi, a odnošenje tela za Mandića nije ništa drugo nego prikrivanje ratnog zločina za šta direktno optužuje Amora Mašovića, nekad šefa kancelarije za traženje nestalih u FBiH.

- Svestan sam da Amor Mašović zna gde su posmrtni ostaci i mog oca i Milke Avram, i Čede Krajišnika, Stane Šehovac iz Vojničkog polja. Svi su oni nestali u razdaljini možda 200 do 300 metra. Sasvim je očekivano da vrh te tadašnje takozvane države Bosne i Hercegovine zna gde su tela sarajevskih Srba, ali to kriju - smatra Mandić.
 

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović kaže da ga ne čudi uloga Amora Mašovića u celoj priči.

- Mašović je bio na takvoj poziciji da je mogao nesmetano da dođe do dokumentacije o raznim zločinima i da posle toga preduzme određene poteze. On je godinama angažovan na lobiranju međunarodne zajednice i promociji ideje da su Bošnjaci bili jedine žrtve tokom rata u BiH - kaže Velimirović.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 14:37
Nas ubija nejedinstvo i što nemamo jedinstveni centar za istraživanje zločina i genocida nad srbima... Osnivaju razne fantomske agencije,a za ovako nešto važno se prave ludi... U pravu si..i lepo si ih nabrojao kosaču..
Sreda 30.05.2012. 16:05
te kosti su zavrshile u Srebrenici....tamo im placaju dobro za bilo koje kosti....
Sreda 30.05.2012. 16:06
te kosti su zavrshile u Srebrenici....tamo bilo chije kosti postaju muslimanske....i doro placaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online