Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.03.2017.
01:10
Dojče vele A

Nemci bez milosti: Zapadni Balkan ni izdaleka nije zreo za EU

"Uoči predstojeće balkanske turneje od 1. do 4. februara, Federika Mogerini poručuje da saradnja sa "srcem Evrope" ima prioritet. Ali novi konflikti pokazuju da taj region još ni izdaleka nije zreo za Evropsku uniju", piše Dojče veče.

youtube.com/WonderWhy
Dok se ne sredi situacija na Balkanu - ništa od EU

Novinar Kristijan Gajnic piše za dnevnik Frankfurter algemajne cajtung o "novim konfliktima koji pokazuju da Zapadni Balkan još ni izdaleka nije zreo za EU". Posle izbegličkog talasa, situacija u tim zemljama - Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji smirila se kada je reč o migraciji.

- Ali, politički i ekonomski, šest država se ne smiruje. Naprotiv, sukobi unutar njih, među njima i sa trećima, sve su češći i zbog njih je najvažniji, možda i jedini, zajednički cilj sve dalji: pristup Evropskoj uniji.

Pocepani region

Opunomoćenica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, koja ovih dana obilazi zemlje Zapadnog Balkana, pred odlazak tamo rekla je da saradnja sa srcem Evrope ima prioritet. Ali, to su samo reči. Pre će biti da važi ono što je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans otvoreno izgovorio na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti: Sigurno znam da proširenja EU neće biti ako ne rešimo njene fundamentalne probleme. I zaista, pored teškoća sa Bregzitom, sa Grčkom, Rusijom i Turskom, a sada i sa Amerikom, interesovanje za 18 miliona stanovnika Zapadnog Balkana sve je manje. Uz to, oni jedva da zarade 89 milijardi dolara godišnje, manje od Slovačke.

"Region se prezentira toliko pocepan, da Evropskoj uniji lako pada da mu zatvori vrata ispred nosa" - slede kratki prikazi situacije u Albaniji, gde se sukob između vlade i opozicije zaoštrava, "opozicija traži nove izbore, bojkotuje parlament i mobilizuje ulicu". U Makedoniji i tri meseca posle više puta odlaganih parlamentarnih izbora još uvek nema vlade. Bosna i Hercegovina je de facto neuspela država - vođe Republike Srpske se podruguju Dejtonskom sporazumu i rade na otcepljenju od ostatka zemlje. I među dvojim drugim etničkim grupama, muslimanskim Bošnjacima i katoličkim Hrvatima, na dnevnom redu su provokacije. Komplikovano državno uređenje je nepopularno rešenje za slučaj nužde koje realno ne funkcioniše.

"Odnos između Srbije i Kosova takođe je zategnut kao što to nije bio godinama. Srpski predsednik nedavno je zapretio da će poslati vojsku jer srpska manjina oseća da je kosovski Albanci ugrožavaju. Pre toga je Beograd poslao preko granice voz na kojem je stajalo Kosovo je Srbija. Provokacija je navodno finansirana ruskim donacijama."

Rusija - seme razdora

Ruski uticaj je dodatno seme razdora u regionu. To se pokazuje u Crnoj Gori. Tamo su snage bezbednosti u oktobru osujetila puč; smatraju da su njegove konce vukli srpsko-ruski pokretači. A da je cilj bio da se spreči pristup Crne Gore NATO-savezu. Moskva to poriče, ali jasno je da Kremlj želi da spreči dalje širenje Zapadnog odbrambenog saveza i EU u istočnoj Evropi.

Autor smatra da bi "od Evrope bilo kratkovido da odustane od Zapadnog Balkana", ali i da "pristup EU zavisi pre svega od samih kandidata. Oni moraju da prilagode EU ne samo svoje privredne, pravosudne i socijalne sisteme, već i da izgrade političku kulturu bez mržnje, bez etničkog ili verskog omalovažavanja. Evropska unija već je suviše podeljena da bi mogla dobro da radi. Novi kverulanti joj nisu potrebni".

"Nezavisnost koja se završila ratom"

"Bosna i Hercegovina: nezavisnost koja se završila ratom", naslov je teksta novinarke Adelhajd Velfl u austrijskom listu Standard u kojem pored ostalog piše da osnovni razlozi koji su doveli do konflikta između onih koji su želeli mladu državu, i onih koji to nisu želeli, postoje i danas.

Velflova piše da su vodeći političari Republike Srpske nedavno bili u gostima kod srpskog premijera Aleksandra Vučića i da veze između političara iz RS i Srbije odavno nisu bile takve.

"Odnosi između dve susedne zemlje, BiH i Srbije, nisu dodatno zategnuti samo zbog toga što su vodeći predstavnici Bošnjaka, pre svih član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, zatražili reviziju presude Međunarodnog suda pravde. Predstavnici bosanskih Srba su prošle sedmice napustili parlament", piše pored ostalog u tekstu.

"Ta akcija i alijansa između srpskih političara i političara bosanskih Srba podseća na događaje od pre 25 godina. I tada su političari bosanskih Srba napustili parlament. Radovan Karadžić i predsednik Srbije Slobodan Milošević radili su na podeli Bosne i Hercegovine iz koje bi trebalo da budu izdvojeni tzv. 'srpski regioni'. Predsednik trenutno najveće partije bosanskih Srba, SNSD, Milorad Dodik, želi nezavisnost Republike Srpske, dakle onog dela BiH koji je osnovan još pre 25. godina."

POVEZANE VESTI

Sreda 01.03.2017. 04:05
normalno jer da budesh spreman za eurupu moras biti 100% neofashista jeli shvabetine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online